Jungwirth uspješnim ocijenio rad HCR-a u prvih 11 mjeseci ove godine

RAVNATELJ Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth danas je ocijenio uspješnim rad toga centra istaknuvši da se ove godina najviše postiglo u uklanjanju opasnosti od mina zaostalih iz Domovinskog rata.

Tijekom 11 mjeseci ove godine HCR, od 1630 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, očistio je i učinio sigurnim oko 225 četvornih kilometara i to tehničkim izvidom i razminiranjem, istaknuo je Jungwirth dodavši da je plan za ovu godinu bio 110,6 četvornih kilometara.

Istaknuo je kako je ove godine bilo deset slučajeva stradavanja od mina, a u tri slučaja riječ je bila o pirotehničarima. Dvije su osobe smrtno stradale, četiri su teže, a četiri lakše ozlijeđene, dok je, u usporedbi s tim, lani stradalo 26 osoba, naveo je Jungwirth. Rekao je da bi, ako se ovakva dinamika nastavi, Hrvatska do 2010. trebala biti očišćena od mina.

Ravnatelj Centra istaknuo je da se rad HCR-a počinje sve više cijeniti i u inozemstvu te da je jedan od strateških ciljeva transfer naše tehnologije i znanja na globalno tržište. U Hrvatskoj će se naglasak dati tehničkom izvidu, istaknuo je te je najavio da će krajem iduće godine biti znatno preciznija slika svih 111 hrvatskih općina s minski sumnjivim površinama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jungwirth je istaknuo da je uskoro potrebno donijeti novi zakon o humanitarnom razminiranju u kojem je potrebno definirati status i prava pirotehničara dodavši da podržava zahtjeve njihova sindikata.

Odbacio je tvrdnje udruge poslodavaca u humanitarnom razminiranju koji tvrde da HCR stihijski objavljuje natječaje za radilišta u razminiranju naglasivši da jedan od financijera, a to su javna poduzeća po svojoj procjeni raspisuju natječaje. Osim toga, nastavio je, strani donatori nisu obavezni poštovati institut javnog natječaja, već mogu po svojoj procjeni odrediti tko će dobiti posao.

Jungwirth je pohvalio rad medija koji pišu o problemu mina u Hrvatskoj kao i humanitarnu akciju "Poznati kuhaju za vas" u kojoj su sudjelovale poznate osobe i tijekom koje je prikupljeno oko 47 tisuća kuna. Više od prikupljenog novca vrijedi skretanje pozornosti javnosti na problem zaostalih mina u Hrvatskoj, dodao je ravnatelj HCR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara