jurčić: ispunjeni svi uvjeti da novac mol-a sjedne na račun, ali se čeka potvrda no

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić izjavio je danas da su ispunjeni svi uvjeti da 505 milijuna dolara, koje je mađarska naftna kompanija MOL uplatila na prijelazni račun, 'sjedne' na račun državnog proračuna Hrvatske, ali da on još čeka da to potvrdi i novi Nadzorni odbor Ine u kojem su predstavnici obje strane hrvatske države i MOLa. L

Ta bi se sjednica Nadzornog odbora trebala održati u četvrtak, 6. studenoga, kazao je Jurčić u telefonskoj izjavi za Hinu.

To pak znači da bi nakon toga novac s prijelaznog računa bio prebačen na račun hrvatske države.

Jurčić je objasnio da je MOL platio 505 milijuna dolara za 25 posto plus jednu dionicu Ine i prebacio taj novac na prijelazni račun kod Deutsche Bank.

Podsjetio je da je prošli tjedan održana Glavna skupština Ine koja je donijela odluku o izmjenama Statuta Ine, a kojima je on usklađen s kupoprodajnim i dioničarskim ugovorom s MOL-om. Skupština je imenovala i novi Nadzorni odbor u kojem su predstavnici oba partnera, a dan poslije novi je NO imenovao novu sedmočlanu Upravu Ine. Uprava je nakon toga, objašnjava Jurčić, utvrdila novi Statut na temelju kojega se donosi i pravilnik o radu Uprave i niz drugih pravilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sada se pak treba ponovno sastati Nadzorni odbor koji treba dati svoju potvrdu na pravilnik i nakon toga se novac s prijalaznog računa može prebaciti na račun hrvatske države.

U međuvremenu se, kaže Jurčić, radilo na utvrđivanju ovlasti i odgovornosti u rasporedu poslova.

To će, kaže, biti kontinuiran posao, pa je dogovoreno i angažiranje konzultanata koji će šest mjeseci pratiti rad nove uprave i funkcioniranje novog organizacijskog ustroja. Nakon tih šest mjeseci i na temelju te analize vidjelo bi se i da li bi i što u tom ustroju eventualno trebalo mijenjati, rekao je Jurčić.

Nadzorni odbor na prošlotjednoj je sjednici za predsjednika Uprave Ine ponovno imenovao Tomislava Dragičevića. S hrvatske strane u Upravi su još Željko Belošić koji bi bio zadužen za proizvodnju i istraživanje, Milan Ujević bio bi zadužen za korporacijske procese, Sanjin Kirigin za maloprodaju, a Boris Čavrak za rafinerije i nabavu. Predstavnici MOL-a u Upravi su dopredsjednik Uprave Laszlo Geszti i Bela Csaba Cseh, a oni bi bili zaduženi i za područje financija, te korporativnih usluga (skladištenje, zalihe, informatiku, održavanje i sl.).

(Hina) bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara