Jurčić: Ministarstvo će ovog tjedna dostaviti dokumentaciju za prodaju dijela INA-e

MINISTARSTVO gospodarstva pripremilo je finalnu dokumentaciju za privatizaciju Ine i ovog će je tjedna predati strateškim partnerima zainteresiranim za kupnju dijela te tvrtke, najavio je danas ministar Ljubo Jurčić.

Dodao je da će se ponuđačima za očitovanje ponuditi deset dana, nakon čega bi Vlada trebala odlučiti o najboljoj ponudi.

Obvezujuće ponude za kupnju 25 posto plus jednu dionicu Ine, predale su početkom godine tri kompanije - austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft.

Ministar gospodarstva razgovarao je danas s predstavnicima sindikalnih središnjica o industrijskoj politici vezanoj uz privatizaciju, te brodogradnju, drvnu, tekstilnu i metaluršku industriju.

Jurčić je odbacio tumačenja da su državna jamstva za brodogradnju nepovratno izgubljena sredstva jer je u zadnjih deset godina samo dva posto izdanih jamstva palo na teret države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenio je da bi zbog nove tehnike izdavanja jamstva brodogradilišta krajem godine mogla pretrpjeti određenu štetu, budući da jamstva nisu izdana u ožujku nego će to biti učinjeno ovih dana.

Jurčić je najavio novu vladinu politiku izdavanja jamstava koja će biti usmjerena na financiranje izgradnje brodova, a ne na potporu brodogradilištima.

Financiranje brodova će se kontrolirati i znat će se tko je odgovoran za moguće nepoštivanje zadanih rokova, rekao je Jurčić.

Govoreći o drvnoj i tekstilnoj industriji najavio je da će država financirati dizajniranje prepoznatljive domaće marke te uložiti sredstava u distribucijske kanale.

Jurčić je također najavio da će država ovog tjedna dostaviti splitskoj Željezari 50 milijuna kuna, potrebnih za pokretanje proizvodnje i podmirivanje dugova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara