Juričan otkrio oštećenje na Tuđmanovoj bisti na Pantovčaku, napao je Kolindu

Juričan otkrio oštećenje na Tuđmanovoj bisti na Pantovčaku, napao je Kolindu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PREDSJEDNIČKI kandidat Dario Juričan u petak je posjetio Pantovčak. Danas je napisao priopćenje u kojem kaže kako je tamo vidio oštećenje na bisti Franje Tuđmana.

Zbog toga je prozvao Kolindu za "katastrofalan odnos prema Ocu domovine, Ocu korupcije kojeg ja kao takvog iznimno cijenim i srce mi krvari kad vidim što mu se na Pantovčaku radi", piše Juričan.

"Poštovano Povjerenstvo!

Dana 13.12.2019. (petak) sam, zahvaljujući dobroj volji Ureda predsjednice, posjetio svoje buduće odaje, u koje se planiram useliti početkom 2020. Dužan sam izvijestiti vas o nalazu mog obilaska jer je upravo DIP tijelo koje, između ostalog, daje mišljenja za dogradnju i unapređivanje izbornog zakonodavstva, a ja želim da vi moje iskustvo ugradite u neke buduće zakone koji će regulirati materiju izbora.

Dakle, samo zahvaljujući mom preventivnom obilasku otkriveno je oštećenje na podestu biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i preventirana je daljnja međunarodna šteta ugledu RH!

Predsjednik Tuđman volio se družiti s Ivicom Todorićem i Miroslavom Kutlom, ali za ovu priču to je nebitno. Ono što je bitno je katastrofalan odnos kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović prema Ocu domovine, Ocu korupcije kojeg ja kao takvog iznimno cijenim i srce mi krvari kad vidim što mu se na Pantovčaku radi.

Stoga apeliram na vas - predložite da se u Zakon o izboru Predsjednika RH unese odredba kako su svi predsjednički kandidati dužni obići odaje Predsjedničkog ureda i izvršiti nadzor, kako se ovakve užasavajuće stvari više ne bi ponavljale.

Pohvalio kolače na Pantovčaku

Napominjem da su djelatnici Ureda iznimno profesionalni i ljubazni i kao takve ih javno pohvaljujem. Kolač od rogača bio je slasan, temperatura čaja podesna.
Nakon ove važne teme dopustite mi da iskoristim ovu priliku radi ukazivanja na još jedno, možda jednako važno pitanje", piše Juričan.

Ozbiljno prozvao članicu radne skupine za provođenje izbora

U drugom dijelu priopćenja bio je nešto ozbiljniji. Prozvao je Asju Ettinger koju je Bandić imenovao članicom radne skupine za provođenje izbora.

"Naime, ovdje želim još jednom naglasiti i od DIP-a zatražiti hitnu reakciju sukladno zakonskim ovlastima radi zaštite mojih osobnih temeljnih ljudskih i građanskih prava.
Državna ili lokalna javna tijela, njeni dužnosnici i zaposlenici te drugi predstavnici javnih vlasti ne smiju zlouporabom svojih ovlasti i položaja (neovisno djeluju li samostalno ili pod pritiskom nadređenih) svojim radnjama stavljati u nepovoljan i diskriminirajući (nezakoniti) položaj niti jednog građanina u ovoj zemlji, a posebno ne kad se radi o službenim kandidatima na demokratskim izborima kao što su to predsjednički izbori.

Zaključkom KLASA: 013-03/19-01/35, URBROJ: 251-03-02-19-2 od 30. 10. 2019. gradonačelnik Milan Bandić je imenovao radnu skupinu za pripremu provođenja izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Jedna od njenih osmero članova je gđa. Asja Ettinger, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda Grada Zagreba za opću upravu.

Prema Statutu grada Zagreba, Asja Ettinger izravno odgovara gradonačelniku Milanu Bandiću. Radi se o osobi koja sudjeluje kao neumorni dionik (prvostupanjsko tijelo) koji već sada sustavno donosi nezakonita rješenja u postupku u kojem sam ja stranka. Pravni epilog moje pravne borbe radi zaštite mog prava na osobnost i na osobno ime i dalje traje, a traje i postupak izuzeća Asje Ettinger iz postupaka promjene mog osobnog imena.

U presudi Upravnog suda od 21.11.2019. (Poslovni broj: UsI-3310/19-6) izrijekom stoji:

„..iz podataka spisa razvidno je da su u vrlo kratkom vremenu i prvostupanjska tijela i tuženik donosila nezakonita rješenja, a u cilju onemogućavanja tužitelja da se koristi osobnim imenom koje mu je odobreno pravomoćnim rješenjem, a i da sudjeluje u izbornom postupku, a u čemu bi tužitelj bio zasigurno onemogućen da sud nije promptno donio pravomoćnu sudsku odluku."

Kako sam se morao koristiti svim dostupnim pravnim sredstvima radi zaštite svog prava na ljudsko dostojanstvo, prava na osobnost, prava na osobno ime, prava na pravnu zaštitu itd. protiv Asje Ettinger podnio sam 17.10.2019. kaznenu prijavu USKOK-u zbog toga što je obavila službenu radnju koja se nije smjela obaviti, a zatražio sam i njeno izuzeće u predmetu vezanom uz promjenu mog osobnog imena.

Tijek pravnih radnji i detalji mog slučaja izneseni su u presudi Upravnog suda koju prilažem ovom dopisu.

Ovim putem tražim da DIP čim prije, bez odlaganja i u hitnom postupku, spriječi daljnje grubo kršenje mojih ljudskih i građanskih prava.

Očekujem jasnu nedvosmislenu i učinkovitu zaštitu DIP-a od daljnjeg djelovanja Asje Ettinger.

Prema svim sada poznatim činjenicama te uvažavajući presudu Upravnog suda, smatram kako postoji neosporiva osnovana sumnja da Asja Ettinger kao članica navedene radne skupine za provedbu izbora neće postupiti u duhu ravnopravnosti i neutralnosti predsjedničkih izbora te zahtijevam od DIP-a da tu gospođu izuzme iz radne skupine za pripremu provođenja izbora za predsjednika RH. Asja Ettinger bliska je suradnica gradonačelnika Grada Zagreba i ja nemam nikakve sumnje u to hoće li nastaviti grubo kršiti sva moja navedena prava. DIP je jedini koji može to spriječiti, a to je dužan sukladno Ustavu i zakonima RH", piše Juričan.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara