Juričan u suradnji s nekoliko inicijativa organizira prosvjed "Zagreb u epicentru"

Juričan u suradnji s nekoliko inicijativa organizira prosvjed "Zagreb u epicentru"
Foto: Organizacija

U ZAGREBU se 15. lipnja u 19 sati, na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića, održava prosvjedna akcija "Zagreb u epicentru".

Akcijom se traži rješavanje problema građana čiji su domovi stradali u potresu, a organizatori su inicijativa Zagreb te zove, Udruga građana Siget, Dario Juričan i Zelena akcija. Više informacija te potencijalne promjene vezane uz program možete naći OVDJE

Okupljanje će početi u 19 sati, izjave za medije predviđene su u 19:10, a nakon izjava, moći ćete fotografirati i snimiti samu akciju. 

Izjave medijima, osim organizatora, dat će i dvije građanke oštećene potresom.

"Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći. Stoga je ova akcija usmjerena i protiv razorne politike HDZ-a i Milana Bandića koji su građane ostavili na cjedilu.

Kolona po Ilici

Organizatori pozivaju sve građanke i građane kojima je u potresu oštećen stan ili kuća, da ponesu mali komad žbuke, neku predmet koji im je uništen u potresu ili dragi predmet kojeg su morali ostaviti kad ste odlazili iz kuće. Također pozivaju i sve ostale građane kojima potres nije na taj način oštetio dom da svakako dođu i podrže sugrađane u zahtjevu da im se što prije omogući dostojanstven život. Nakon okupljanja sudionika akcije, poredat će se u kolonu po Ilici", stoji u priopćenju organizatora. 

Neke od temeljnih poruka koje žele poslati akcijom su uvođenje hitnih mjera, stvarna rješenja i transparentnost obnove.

"Vlada mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi", pišu organizatori. 

Kažu da Grad Zagreb i država moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.

"Ne smiju se dopustiti špekulacije"

Ističu i važnost transparentnosti obnove. 

"Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smiju se dopustiti špekulacije i zarada na muci pogođenih građana i građanki. U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravne sudionike uključiti struku i građane i građanke", zaključuju organizatori prosvjedne akcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara