Jurišić: Za ubojstvo Blaža Kraljevića jedan od najodgovornijih je Vice Vukojević

ČELNIK tamošnje Hrvatske stranke prava i premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zvonko Jurišić ustvrdio je kako je donedavni sudac Ustavnog suda Hrvatske Vice Vukojević jedan od najodgovornijih za ubojstvo zapovjednika HOS-a, vojnog krila HSP-a, i generala Armije RBiH Blaža Kraljevića i osam njegovih suboraca u Kruševu kod Mostara koje se dogodilo 9. kolovoza 1992. godine, javlja Pincom.info.

Jurišić je slučaj aktualizirao povodom godišnjice.

"Blaž Kraljević ubijen je od ruke svoje subraće u nekim drugim uniformama i s nekim drugim idejama. Mi smo u vezi s tim pitanjem jasni: za ubojstvo Blaža Kraljevića naš zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Stanko Primorac, inače Kraljevićev zamjenik, najodgovornijim smatra Vicu Vukojevića. Odgovorna je i Kažnjenička bojna na čelu s generalom Ivanom Andabakom i svi egzekutori. Vukojević je u političkom smislu najodgovornija osoba kao organizator cijele egzekucije. On je bio prva osoba u pregovorima između HVO-a i HOS-a, dva dana nakon egzekucije prijetio je novom vodstvu HOS-a da će pobiti sve HOS-ovce ako ne pristupe HVO-u i ako se HOS ne rasformira" - tvrdi Juršić koji je uvjeren da je za sve znalo i vodstvo Republike Hrvatske.

"Nalogodavci se moraju kazniti!"

Dodao je i kako mnogi koji su sudjelovali u egzekuciji nisu među živima, ali da nalogodavci moraju biti kažnjeni.

Na pitanje zna li nakon 16 godina motiv ubojstva, Jurišić odgovara: "Tada se u dijelu Hrvata pojavila ideja o osnivanju dijela teritorija pod hrvatskom dominacijom koji bi se nekad priključio Hrvatskoj. Kraljević je još 1992. godine uvidio tenzije između Armije BiH i HVO-a, jer je postojao sukob interesa između Hrvata i Bošnjaka zbog spomenute ideje. Kraljević je bio vizionar. Vidio je da je BiH u svojim prirodnim granicama na Drini. Blaž je jedinstvenu BiH sanjao sa svojim suborcima Bošnjacima. Sada se vidi da je to bilo jedino rješenje."

Jurišić je rekao i kako će putem Helsinškog odbora dostaviti dokumentaciju u vezi sa slučajem, te će tražiti da se cijeli slučaj aktualizira u Hrvatskoj i da se istraga oko slučaja pokrene u Hrvatskoj.

H.A.
Foto: Brazda.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara