Južna Koreja: Sporazum o slobodnoj trgovini s SAD-om najvažniji prioritet

JUŽNOKOREJSKI predsjednik, Roh Moo-Hyun izjavio je da je osiguranje slobodne trgovine s Amerikom, jedan od glavnih prioriteta njegove vlade do isteka mandata.

Roh čija vlast ističe 2008. spreman je pozvati američke vlasti na potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini što predstavlja svojevrstan izazov za Južnu Koreju i služi suzbijanju ekonomskih nepravilnosti.

Formalni razgovori započet će u svibnju 2006. godine te se južnokorejski i američki dužnosnici nadaju postizanju dogovora do kraja ožuka sljedeće godine.

Ako postignu dogovor, bit će to najveći američki prodor slobodne trgovine u Aziji.

Južna Koreja je treća najveća ekonomska zemlja u regiji, iza Kine i Japana s kojima Amerika nema takav ugovor.

"Moramo se odlučiti između protekcionizma i otvorenosti" - rekao je Roh.

Naglasio je da Južna Koreja može uspijeti jedino putem natjecanja na otvorenom tržištu. Južna Koreja nema drugog izbora, nego prihvatiti izazov koji joj se nudi od strane razvijenih zemalja, poručio je.

Južna Koreja otvorila je put pregovorima prošloga mjeseca, ukidanjem kvota na domaće filmove za američko tržište kao i zabrane uvoza govedine zbog slučajeva kravljeg ludila u Americi.

Južna Koreja je sedmi najveći američki partner u bilateralnoj trgovini u vrijednosti od 65 mil. dolara u prvih 11 mjeseci 2005., potvrdio je to seoulski ministar trgovine.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara