Južnokorejsko gospodarstvo zabilježilo najslabiji rast u proteklih 10 godina

Južnokorejsko gospodarstvo zabilježilo najslabiji rast u proteklih 10 godina
Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKO gospodarstvo u prošloj je godini poraslo svega dva posto, najslabije u proteklih 10 godina, najvećim dijelom zbog vrlo slabog izvoza, pokazalo je izvješće tamošnje središnje banke.

U 2018. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 2,7 posto.

Uz slabašan izvoz, četvrto azijsko gospodarstvo pogodili su u 2019. i pad graditeljskih aktivnosti i slabe investicije u imovinu i opremu, i to drugu godinu zaredom, pokazuju podaci Južnokorejske središnje banke.

Smanjenje uvoza

Izvoz robe porastao svega 0,4 posto, nasuprot rastu od 3,3 posto u godini ranije, dok je uvoz smanjen jedan posto, objavila je središnja banka.

Južnokorejsko gospodarstvo ponajviše je pogođeno trgovinskim sporom između SAD-a i Kine i slabošću globalnog tržišta čipova. Među glavne južnokorejske izvozne proizvode spadaju još automobili, petrokemijski proizvodi, brodovi, strojevi, pametni telefoni i ravni ekrani.

Nadu u oporavak pobudili su podaci o rastu u četvrtom kvartalu koji su pokazali da je BDP u usporedbi s prethodnim tromjesečjem porastao 1,2 posto, najsnažnije u posljednje dvije godine. Takva stopa rasta nadmašila je očekivanja analitičara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara