Kad bi Mamić mogao biti u zatvoru?

Kad bi Mamić mogao biti u zatvoru?
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ZDRAVKO MAMIĆ, bivši čelnik Nogometnog kluba Dinamo, trebao bi biti izručen Hrvatskoj nakon što je Županijski sud u Osijeku potvrdio i drugu optužnicu USKOK-a. Naime, čini se da sada nema nikakvih zapreka za izručenje Mamića, a kako neslužbeno doznajemo iz DORH-a, ovog puta ne očekuje se da će vlasti u Bosni i Hercegovini zaustaviti Mamićevo izručenje.

Mamića se drugom optužnicom tereti za zločinačko udruživanje, odnosno za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, i to preko lažnih faktura off shore tvrtki.  

Zašto bi Mamić tek sad trebao biti izručen?

Postavlja se pitanje zbog čega bi Mamić tek sad trebao biti izručen iako već ima nepravomoćnu zatvorsku presudu.

Odgovor na to pitanje leži u Sporazumu Hrvatske i BiH iz 2012. godine. Mamića se tereti za kazneno djelo koje je počinjeno nakon te godine. Naime, krajem te godine Hrvatska i BiH potpisale su sporazum koji uključuje izručenje vlastitih državljana u određenim slučajevima. Među slučajevima koje sporazum navodi su organizirani kriminal, korupcija ili djela za koje se može izreći kazna od preko 10 godina zatvora.

Koji su koraci do izručenja?

No do izručenja Zdravka Mamića je još dug put.

Za početak, odluka koju je danas donio sud mora postati pravomoćna. Na nju se Mamićev odvjetnik može žaliti u roku od tri dana. No važno je za spomenuti da žalba ne zaustavlja raspisivanje tjeralice. O Mamićevoj žalbi odlučuje Vrhovni sud, ali tek, što je još jedan zgodan detalj, nakon što se Mamića izruči Hrvatskoj.

Dakle, sljedeći korak je raspisivanje tjeralice. Ono ide kad USKOK dobije rješenje o istražnom zatvoru. To bi se, kako neslužbeno doznajemo, moglo dogoditi već sutra ili preksutra. U svakom slučaju, u relativno kratkom roku.

Tjeralicu raspisuje MUP. Po automatizmu, prvo se raspisuje unutarnja tjeralica, a onda međunarodna. No pošto se zna da Mamić nije u Hrvatskoj, to je samo formalnost.

Nakon što se dobije potvrda da je osoba koju se traži na području neke druge države, što je ovdje samo formalnost s obzirom na to da se dobro zna gdje je Zdravko Mamić, slijedi zamolba za izručenje.

Zamolbu za izručenje šalje nadležni sud, u ovom slučaju Županijski sud u Osijeku, preko Ministarstva pravosuđa.

"Realno nema propisanih rokova. No kako je riječ o dobro poznatom i važnom slučaju, očekujemo da će biti brzo postupanje", neslužbeno saznajemo iz Ministarstva pravosuđa.

Kad bi mogao biti izručen?

U tom trenutku se loptica prebacuje na BiH stranu gdje također treba proći sud. Ako se ustvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za izručenje, isto treba potvrditi tamošnji ministar pravde. Dakle, sve će na kraju ovisiti o potpisu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH koji dolazi iz redova HDZ-a BiH.

O rokovima za izručenje je jako teško govoriti. Kako smo neslužbeno saznali iz više izvora, zahtjev za izručenjem bi s hrvatske strane trebao biti poslan u jako kratkom roku. No onda treba proći i procedura u BiH koja završava potpisom ministra. Neslužbeno smo doznali da se očekuje da bi Zdravko Mamić mogao biti izručen do jeseni.

Mamić bi automatski išao u istražni zatvor

Važno je i dodati da bi Mamić, u slučaju izručenja, automatski išao u istražni zatvor. U međuvremenu će Županijski sud u Osijeku, saznajemo, početi sa svim radnjama koje su potrebne da suđenje počne, bez Mamića ili s njim.

Podsjetimo da je Mamić u lipnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 6 i pol godina. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, dok je Damir Vrbanović dobio 3 godine. Osuđeni su po USKOK-ovoj optužnici za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Dan prije izricanja presude Mamić je nestao iz RH te se nakon nekoliko dana javio iz Međugorja. Ovaj bivši nogometni čelnik pozvao se na to što, osim hrvatskog državljanstva, ima i ono Bosne i Hercegovine. Hrvatska strana raspisala je tjeralicu te od BiH zatražila izručenje. U siječnju ove godine propao je još jedan pokušaj njegova izručenja, a odluku da se Mamić ipak ne vrati u Hrvatsku potpisao je tadašnji ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara