Kad je vulkan uništio Pompeje? Pojavio se novi datum, možda smo bili u krivu

Kad je vulkan uništio Pompeje? Pojavio se novi datum, možda smo bili u krivu
Foto: EPA

ZIDNI natpis nedavno otkriven u Pompejima, čini se, potkrepljuje tezu da je taj rimski grad nestao u erupciji Vezuva u listopadu 79. godine, a ne u kolovozu kako je to opisao rimski državnik i pisac Plinije Mlađi.

Massimo Osanna, ravnatelj nalazišta Pompeji, objavio je da je tragove natpisa pronašao radnik na nalazištu nekadašnje rimske vile.

Na natpisu stoji "16. dan prije novembarskih kalenda, što odgovara danu 17. listopada", prenijeli su talijanski mediji. 

Općenito se smatra da je Vezuv eruptirao 24. kolovoza 79. godine, kako je to u svojim zapisima opisao Plinije Mlađi. Međutim, Osanna je podsjetio da drugi elementi otkriveni na nalazištima sugeriraju da se katastrofa dogodila u jesen.

"Već u 20. stoljeću pronađeni tragovi grana s jesenskim plodovima, kao i tragovi nara (mogranj) i ostaci grijalica dali su znanstvenicima materijal za razmišljanje jer nije logično da ih je bilo u kolovozu", objasnio je Osanna.

"Danas možda, s mnogo poniznosti, ponovno ispisujemo povijest jer erupciju smještamo u drugu polovicu listopada" komentirao je talijanski ministar za kulturu Alberto Bonisoli.

Pompeji, uvršteni 1997. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, najposjećenije su turističko mjesto u Italiji nakon rimskog Koloseja. U 2017. godini Pompeje je posjetilo 3,4 milijuna turista, odnosno 3 milijuna u osam mjeseci 2018. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara