Kajin: Osječke slučajeve Haag je prepustio hrvatskom pravosuđu

POTPREDSJEDNIK IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare iznio pretpostavku da je hrvatsko pravosuđe počelo istraživati slučajeve ubojstava civila u Osijeku nakon što je tužiteljstvo u Haagu prepustilo te slučajeve Hrvatskoj, temeljeći to na nagađanjima u Saboru od prije nekoliko mjeseci.

Po Kajinovoj pretpostavci, do razilaženja Ive Sanadera i Branimira Glavaša došlo je nakon što je Glavaš zatražio Sanaderovu zaštitu u tom slučaju, a Sanader mu je nije mogao dati. Po Kajinu, početak istraživanja osječkih slučajeva je povod razilasku Sanadera i Glavaša, a ne obrnuto.

Kajin je ustvrdio da vlast mora dopustiti pravosuđu posve neovisnu obradu tih slučajeva a pravosuđe ne smije djelovati kao "igračka vlasti", popuštajući eventualnim pritiscima.

Kajin smatra kako je malo vjerojatno da vlast "pakira Glavašu" otvaranjem osječkih slučajeva jer se time, između ostaloga, opterećuje predsjednik Sabora Vladimir Šeks i destabiliziraju prilike u Osijeku i tamošnjoj županiji.

Potpredsjednik IDS-a ocjenjuje da je pravosuđe u ovom trenutku najbitnije za ulazak Hrvatske u EU, jer naša zemlja ne može ući u EU s desetinama neriješenih ubojstava iz Osijeka, Siska, Paulinog Dvora ili Pakračke Poljane, odnosno s pravosuđem koje je do sada toleriralo i prikrivalo te slučajeve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara