Kako fotografije istog prizora pričaju različite priče

Kako fotografije istog prizora pričaju različite priče
Foto: Twitter/Steffan Seibert

MNOGI su dosad već vidjeli fotografiju žestoke rasprave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ostalim državnim čelnicima i dužnosnicima zemalja članica G7.

Fotografija je posljednjih dana postala viralna kao rijetka druga dosad, a kako su mnogi na društvenim mrežama primijetili, Trump na njoj izgledao kao prkosni školarac, a Merkel kao učiteljica koja mu (uzalud) drži prodiku.

Kako piše fotografski portal PetaPixel, fotografija koju je snimio službeni fotograf njemačke vlade Jesco Denzel, a Merkel podijelila na svom Instagram profilu, pokazala je napetost ovogodišnjeg G7 summita i Trumpov stav prema američkim saveznicima.  

>> Fotografija Trumpa i Merkel na sastanku G7 postala viralni hit

Trumpov savjetnik predstavio fotografiju kao sliku Trumpove odlučnosti

Međutim, istu tu fotografiju Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton objavio je uz ponešto drukčije tumačenje. "Samo još jedan G7 gdje druge zemlje očekuju da će Amerika uvijek biti njihova banka. Predsjednik je danas jasno dao do znanja. Ne više."

Osim toga, kako piše Washington Post, Trumpovi pristaše ubrzo su se na društvenim mrežama bacili u potragu za fotografijama koje Trumpa neće prikazati kao konfliktnog i usamljenog izopćenika, već kao dominantnog lidera. 

A fotografija nije manjkalo: svaka država imala je svog fotografa i svaki od njih uhvatio je ovaj prizor na drugi način, fokusirajući se na svog državnog lidera.

Trumpovi pristaše oduševljeni japanskom fotografijom na kojoj je on dominantan

Fotograf japanskog premijera Shinzoa Abea tako daje dosta drukčiju sliku: Merkel više ne dominira kompozicijom, već se naginje na strane, gotovo pogrbljeno. Trump je taj koji govori, ne ona. Abe se naginje preko stola i pozorno sluša Trumpa, dajući dojam čovjeka koji kontrolira konverzaciju.

Trumpovi obožavatelji objeručke su prigrlili ovu fotografiju kako bi potvrdili svoj narativ. "Trump upravlja G7", komentirao je jedan  na Redditu. Verzija koju nisu htjeli da vidite", dodao je drugi. Merkel je uskoro postala "njemačka Hillary" koju je Trump porazio, kao i originalnu.

Na američkoj fotografiji Trump u centru, Trudeau se smiješi

Američki službeni fotograf snimio je raspravu iz potpuno drugog kuta, iz pozadine, a objavio ju je Trumpov direktor za društvene medije Dan Scavino Jr. Trump na njoj također izgleda u centru akcije, a Abe i kanadski premijer i domaćin G7 summita, Justin Trudeau, smiješe se, kao i dužnosnik iza talijanskog premijera Giuseppea Contea.

>> Trump je razljutio Europsku uniju, Njemačka i Francuska optužuju ga za nedosljednost

Na kanadskoj fotografiji i Merkel se smiješi Trumpu

Kanadski fotograf Adam Scotti se, naravno, fokusirao na Trudeaua i njegovu ulogu posrednika u pregovorima između različitih zemalja. Na jednoj od tih fotografija i Trudeau i Merkel se smiješe Trumpu, odajući mnogo prijateljskiji dojam nego viralna fotografija - iako, istine radi, summit sigurno nije završio prijateljski: Trump je pobjegao s G7 summita prije kraja, povukao svoj potpis s teško ispregovarane kompromisne zajedničke izjave i izvrijeđao Trudeaua jer se ovaj usudio javno kritizirati Trumpove carine i najaviti kanadske protumjere.

 

Untitled

Talijanski premijer Conte objavio je pak na Twitteru fotografiju na kojoj čita s papira ispred Merkel i francuskog premijera Macrona. Iako su Merkel i Macron i ovdje nagnuti prema Trumpu, od američkog predsjednika vidi se samo njegova kosa.

Na francuskoj fotografiji Macron je glavni lik

Sam Macron je, razumljivo, objavio fotografiju na kojoj je on u glavnoj ulozi, obraćajući se Trumpu i gestikulirajući dok ga ostali pozorno slušaju. 

Da rezimiramo: jedan prizor, (najmanje) četiri perspektive. Ovo je, kako piše PetaPixel, bio svojevrsni Rašomon na pozornici svjetske politike. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara