Kako je britanski detektiv nasamario Slavka Dokmanovića i uhitio ga

Kako je britanski detektiv nasamario Slavka Dokmanovića i uhitio ga
Screenshot: HRT

KEVIN CURTIS, bivši britanski detektiv koji je 1995. počeo raditi za Haški sud istražujući ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, za HRT je ispričao kako je nasamario i uhapsio tadašnjeg vukovarskog gradonačelnika Slavka Dokmanovića te kako je Slobodana Miloševića izručio Haagu.

"Znate, Dokmanović je bio gradonačelnik. Bio je poznat u Vukovaru i okolici. Volio je nogomet. I dok su žrtve dovlačene na farmu Ovčara, on je hodao okolo, smijao se i šalio, udarao ljude u glavu kao da je riječ o nogometu. Petero preživjelih s Ovčare reklo je isto – da je bio itekako upleten. I nije mario. Nije mario što će se dogoditi tim ljudima", rekao je Curtis u razgovoru za HRT.

Ispričao je kako je sa svojim timom nasamario Dokmanovića i doveo ga na hrvatsko tlo.

"Živio je u Somboru u iznajmljenom stanu. Osjećao se izdano. Pitao sam ga što će biti s njegovom kućom u Trpinji i je li razgovarao s generalom Kleinom o tome. Rekao sam Dokmanoviću da mogu pitati Kleina želi li razgovarati s njim", prepričava Curtis.

"Rekao sam mu: 'Bili ste gradonačelnik. Trebali biste generala Kleina pitati u vezi sve srpske imovine ondje'", kazao je HRT-u Curtis.

"I onda je odjednom postao gradonačelnik opet. Bio je važan. Nije ništa sumnjao. Tek kada je došao u Erdut gdje su specijalne snage izvele njega i njegova prijatelja iz auta... tada je prvi put znao da  je učinio pogrešnu stvar", prepričao je Curtis.

Slavko Dokmanović objesio se u svojoj ćeliji 29. lipnja 1998., neposredno prije izricanja presude.

O Miloševiću

Milošević je, kaže Curtis, bio šokiran kad je doznao da će biti izručen Haagu. Nije mislio da će se to ikada dogoditi. Kada mu se Curtis predstavio i pročitao mu njegova prava, Milošević je odbio govoriti na engleskom jeziku. Posebno ga je uznemirilo kada mu je Curtis rekao da će biti pretražen.

Curtis danas živi u New Yorku i radi za Unicef.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara