Kako je ministar Krstičević "herojski" zaboravio na analizu fijaska s avionima

Kako je ministar Krstičević "herojski" zaboravio na analizu fijaska s avionima
Foto/montaža: Index/123rf/Pixsell/Slavko Midzor/Vlada RH

"NAPRAVIT ćemo temeljitu analizu zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovoga projekta. Mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati. Moramo definirati novi model za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova koji su Hrvatskoj potrebni", najavio je premijer Andrej Plenković sredinom siječnja govoreći o propaloj nabavci višenamjenskih borbenih aviona.

Još jučer su tepali o poslu stoljeća, a u izvještaju se prvi put spominje tek na 49. stranici

Jučer, četiri mjeseca od tog premijerova obećanja, ministar obrane Damir Krstičević podnio je vladi Godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu od 126 stranica, a u tom dokumentu tek je jedna stranica rezervirana za informaciju o tome zašto je vlada na kraju odustala od nabavke izraelskih zrakoplova, a i to se svelo tek na kronologiju događaja. Vlada je izvješće prihvatila jednoglasno, iako u samom izvješću nema "temeljite analize" propale nabave, gotovo ni riječi o održivosti ratnog zrakoplovstva i stanju hrvatske eskadrile dok se modernizacija u smislu nabavke zrakoplova uopće ne spominje.

No krenimo redom.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, a iako se očekivao detaljan izvještaj o propaloj nabavci borbenih zrakoplova, tog dijela gotovo da i nema. U dokumentu koji ima 126 stranica debakl s avionima prvi je put spomenut tek na 49. stranici.

Sjećate se obećanja o detaljnom izvješću? Sada ga možete zaboraviti

"U 2018. godini aktivnosti opremanja i modernizacije bile su usmjerene na uspostavljanje logističke potpore za helikoptere OH-58D 'Kiowa Warrior', nabavu višenamjenskoga borbenog aviona te nabavu letačke i padobranske opreme neophodne za provedbu zadaća i planirane obuke u postrojbama Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva", stoji na stranici 49, dok se sam fijasko spominje nekoliko stranica kasnije.

Na malo više od jedne stranice tako je tek kronološkim redom posložen posao nabavke zrakoplova koji je počeo odlukom vlade nakon "15 godina odgađanja te odluke".

"Vlada Republike Hrvatske ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije, a time i opstanak Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva kao grane Hrvatske vojske", stoji na kraju te "kronologije" događaja u kojoj su dijelom kopirana već objavljena priopćenja vlade i Ministarstva obrane iz vremena krize s avionima. O nekakvom detaljnom izvješću odnosno "detaljnoj analizi" koju je Plenković obećao hrvatskoj javnosti nema ni govora, a ni spomena.

Ništa o stanju eskadrile

Iz izvještaja se ne može iščitati ni kako se "zadržava sposobnost" ratnog zrakoplovstva, odnosno vlada je usvojila izvještaj u kojem zapravo nema ništa o stanju hrvatske eskadrile MiG-21.

"Održavanje tehničko-materijalnih sredstava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva ima najveći udio u ukupnim troškovima, a najveće povećanje odnosi se na remont helikoptera Mi-171Sh. Nastavljeni su radovi na remontu 10 helikoptera Mi-171Sh, a na četiri helikoptera remont je završen. Izvršen je remont šest motora TV3-117 helikoptera Mi-8MTV-1. Izvršen je remont dva motora R25-300 i dva motora R13-300 aviona MiG-21", stoji u izvještaju koji, Naravno, samo hvali rad ministra Krstičevića i samog MORH-a.

Hvalite me, usta moja

"Protekla 2018. godina, bila je godinom kontinuiteta nakon prekretnice 2017.godine, godina u kojoj smo nastavili s kapitalnim projektom vraćanja pobjedničkog sjaja Hrvatskoj vojsci", zaključuje se u predgovoru izvještaja.

Krstičević tako naglašava da je Hrvatska vojska "brend u međunarodnim misijama i operacijama", dok hrvatski vojnici "svakodnevno pridonose jačanju ugleda domovine". Štoviše, Krstičević u izvještaju naglašava kako je prvi put dobio bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o financijskim izvještajima za 2017. godinu, ali (samo)kritike nakon propasti "posla stoljeća" nema ni u tragovima.

Krstičeviću lekcija s Izraelom nije bila dovoljna, opet sve ide po starom

Nakon sjednice vlade ministar obrane Krstičević rekao je pred novinarima da je vlada i dalje odlučna riješiti strateško pitanje nabave borbenih zrakoplova te da o tome razgovara sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U samom izvještaju o tome nema ni govora, kao ni o eventualnom natječaju, a niti o nekakvim budućim troškovima.

"Vodit ću se onim što je najbolje za Hrvatsku", rekao je Krstičević kada su ga pitali o detaljima pregovora s Amerikancima i Šveđanima.

Sudeći prema tom odgovoru, čini se da Krstičević nije izvukao nikakve pouke iz prošlog, netransparentnog posla s Izraelom koji je neslavno propao, a sam ministar je zbog toga zamalo i ostao bez svoje fotelje.

Vlada Morh2018 by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara