Kako je pala moćna HDZ-ovka Josipa Rimac

Kako je pala moćna HDZ-ovka Josipa Rimac
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

KNINSKA kraljica, državna tajnica, uhićenica. Ovako, u najkraćim crtama, izgleda političko-kriminalni put nekad moćne HDZ-ovke koja je danas pritvorenica. 

Epitet kninske kraljice dok je bila gradonačelnica Knina dao joj je HDZ, dok se za ovaj treći stupanj u karijeri pobrinuo USKOK nakon što su je istražitelji mjesecima pratili zbog sumnji u pogodovanje investitorima.

Rimac se sve to vrijeme ponašala vrlo ležerno pa se tako hvalila da uz posao stigne dodatno zaraditi, predavala je mito, tražila je da joj se, kao protuusluga, besplatno postave vrata i još štošta, a sve prema transkriptima njenih tajno snimljenih razgovora.

Zanimljivost u cijeloj priči jest i to da je Rimac sama probila istragu tako što je policiji prijavila bubicu pronađenu u svojem Audiju A4. Istražitelji su zato neplanirano ranije morali krenuti u akciju s uhićenjima.

Od petka kada je Rimac kao prvoosumnjičena uhićena zajedno s još 12 osumnjičenika, u javnost je iscurila hrpa informacija u kojima se sve teže snaći. Donosimo stoga kronološki pregled događaja koji su prethodili uhićenju i onoga što je neposredno nakon toga uslijedilo. 

Rimac istražitelji počeli pratiti prošle godine, prvo su istraživali sumnjive poslove oko vjetroelektrana

Istražitelji su, prema onome što je dosad poznato, Rimac počeli pratiti prošle godine. Tada su očito raspolagali s dovoljno indicija u slučaju Josipe Rimac jer su za praćenje dobili sudski nalog. 

Sudeći prema onome što su objavili iz policije i USKOK-a, Rimac u svoje kriminalne aktivnosti, ili barem one za koje su istražitelji uspjeli prikupiti dovoljno dokaza, kreće sa sumnjivim poslovima oko vjetroelektrana kod Knina.

Investitoru tvrtke, sumnjaju USKOK i policija, Rimac je koristeći svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave trebala srediti da dobije dozvole, uvjerenje i ugovor iako nisu ispunjavali sve propisane uvjete, a sve kako bi se pribavila značajna nepripadajuća dobit. Dozvole su investitoru, tvrtki C.E.M.P., trebale izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelektranu Krš-Pađene. Zauzvrat je Rimac, navodi PNUSKOK, trebala preko sestre dobiti 45.000 eura na ime provizije za policu osiguranja za vjetroelektranu. S tim ciljem Rimac je, navodi se, poduzimala niz radnji prema predstavnicima državnih tijela i pravnih osoba, a kako bi pogodovala trgovačkom društvu. Rimac se, utvrdili su istražitelji, iznimno zalagala da uspije taj projekt koji je zapeo zbog toga što je C.E.M.P, kako se sumnja, godinama nezakonito koristio dio državnog zemljišta zbog čega ni Ministarstvo državne imovine ni Hrvatske šume nisu željeli dati potrebne suglasnosti za finalizaciju projekta. 

Napori Josipe Rimac da pogoduje investitorima vjetroparka trajali mjesecima

Svi ti napori Josipe Rimac da se za njenu osobnu korist pogoduje investitoru, navode policija i USKOK, trajali su mjesecima, krajem 2019. i u prvoj polovici 2020. godine. Rimac je u tom razdoblju prvo od nadležnog Ministarstva tražila žurnu izmjenu odnosno stavljanje van snage važeće odluke prema kojima je tvrtka bila dužna platiti dospjele naknade u iznosu 6,9 milijuna kuna, koje je Rimac trebala smanjiti na samo milijun kuna. Uz to je, sumnjaju istražitelji, u Hrvatskim šumama tražila da se povuku negativna mišljenja i obračuni štete dani na tehničkim pregledima za izdavanje uporabnih dozvola. Cilj je bio omogućiti tvrtki da sklopi ugovor o osnivanju prava služnosti na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske i time zadovolji jedan od uvjeta za izdavanje uporabnih dozvola. 

Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković trebao je, sumnjaju istražitelji, ishoditi da cijena isporučene električne energije iz vjetroelektrane naraste s 43 na 94 eura po mW, odnosno za 118 posto, čime bi ekipa preko struje mogla zaraditi još milijarde kuna.

Istražitelji su prateći aktivnosti Josipe Rimac otkrili i potpuno odvojeni slučaj s namještanjem poticaja.

Istražitelji otkrili i odvojen slučaj u kojem je Josipa Rimac namještala poticaje

Sumnjaju i da je od početka veljače do svibnja ove godine izvršila utjecaj na predstavnike nadležnog Ministarstva kako bi se osigurala izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH tako da se smanji broj potrebnih uvjetnih grla stoke po hektaru pašnjaka i da se produlji rok za izjednačavanje potrebnog broja uvjetnih grla s hektarima zemljišta sa šest mjeseci na dvije godine, smanji ograničenje najveće površine šumskog zemljišta, kao i da se poveća iznos poticaja. Time bi se dvjema firmama poduzetnika Ante Sladića i Josipa Ravlića omogućilo dobivanje znatno većeg iznosa državnih poticaja i potpora, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta. Rimac je, sumnja se, još i preko svoje prijateljice, HDZ-ove načelnice Gračaca, trebala namjestiti natječaj kojim bi baš te firme dobile zakup poljoprivrednih zemljišta. 

Sve ovo istražitelji su otkrili, između ostalog, praćenjem Josipe Rimac i njezine komunikacije. Danas znamo da su istražitelji u sklopu istraživanja osim u automobil Josipe Rimac uređaje za snimanje, prislušne uređaje i kamere, takozvane bubice, postavili u njezin stan u Zagrebu, kuću u Kninu te u kuću na moru u Vodicama. 

Što je tajno snimljeno o pogodovanju u gradnji vjetroelektrana

Što se tiče ključnog slučaja, onog s vjetroelektranama, prislušnim je uređajima navodno snimljeno i vršenje pritiska na čelne ljude Ministarstva državne imovine. Redom je, pisao je Telegram, zvala ministra Marija Banožića i njegove prve suradnice, dok se s Bašićem i Stipićem uredno sastajala svaki tjedan. Ti pozivi snimljeni su krajem prošle godine.

Snimljen je i zanimljiv razgovor Josipe Rimac i njezine sestre. “Njima sam jasno rekla da im neću riješiti ono što im gori dok god oni ne raščiste to s vama. I neka biraju. Nekad moram biti i malo bezobrazna”, rekla je u tajno snimljenom razgovoru svojoj sestri. Istražitelji na osnovu tih riječi zaključuju kako je C.E.M.P.-u uvjetovala sklapanje police osiguranja u osiguravajućoj kući u kojoj joj je zaposlena sestra kao nagradu za pritiske kod čelnih ljudi HERA-e i Hrvatskih šuma.

Najviše razgovora povezano sa sređivanjem poticaja

Najviše tajno snimljenih razgovora odnosi se na pokušaj mijenjanja uredbe o krškim pašnjacima. Izmjenom uredbe Josipa Rimac je, prema sumnjama USKOK-a, pokušala pogodovati Sladiću i Ravliću. Njih dvojica bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave u razgovorima su nazivali sestrom. Sladić u više navrata govori kako se njih dvoje “brzo dogovore”, a uz financijske nagrade navodno joj je kao mito obećao i vrijedno zemljište kod Rogoznice.

Iz prisluškivanja Josipe Rimac proizašli su transkripti niza nevjerojatnih razgovora koji svjedoče o načinu na koji je, vrlo samouvjereno, operirala Rimac. Iz tih su razgovora istražitelji otkrili da je, osim pogodovanja tvrtki C.E.M.P., moćna HDZ-ovka pomagala i rodbini i poznanicima da, iako na to nisu imali pravo, dobiju financijske potpore od Ministarstva gospodarstva za što je navodno angažirala pomoćnicu ministra Anu Mandac, koja je također obuhvaćena ovom istragom.

Prema objavljenim transkriptima, Josipa Rimac tako kontaktira “Rušku”, Ružicu Njavro, tajnicu kabineta ministrice poljoprivrede, koja je također osumnjičena, želeći pogurati izmjene uredbe koje odgovaraju njezinim prijateljima. Sladić kao nagradu Ružici Njavro, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, nudi 10 do 15 tisuća eura, a Josipa Rimac odgovara mu da je to sasvim “korektan iznos”.

Snimljeni i dosta bizarni razgovori Josipe Rimac, poput onog u kojem se prijatelju hvali da je našla način da dodatno zaradi uz posao

Prema onome što navode istražitelji, kamera u autu Josipe Rimac 5. travnja ove godine u večernjim satima snimila je kako bivša državna tajnica Ministarstva uprave bivšoj šefici kabineta Ministarstva poljoprivrede predaje mito i to najmanje 10 tisuća eura što joj ih je navodno poslao Sladić.

“Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sada ti je poslao da imaš za Uskrs”, snimljene su riječi Josipe Rimac. I dok izgleda da Ružica Njavro ne vjeruje u to i govori: “Ma daj!” Josipa Rimac inzistira: “Neš me zaj*bavat. Ja sam ti to donijela i bris. Drži to.”
Jedan od bizarnijih snimljenih razgovora svakako je onaj iz kuće Josipe Rimac u Vodicama. Istražitelji su Rimac snimili kako se svojim utjecajima oko vjetroelektrana hvali prijatelju koji ju je posjetio u njezinoj kući u Vodicama. Bilo je to krajem veljače ove godine. “Treba zaraditi i sve isfinancirati”, objašnjava Rimac te dodaje kako joj je “na poslu dobro”, a “stigne i dodatno raditi i zaraditi”. Pokazuje svom gostu projekt vjetroparka govoreći mu kako nema većeg u Hrvatskoj. 

"Znači, to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove”, komentira gost Josipe Rimac. “Treba raditi. Netko kaže ne može se… Može se”, nastavlja Josipa Rimac na što njezin gost zaključuje: “A kome će pogodovati nego investitoru."

Razgovor sa stolarom u kojem ga Rimac traži besplatna vrata

U kategoriju bizarnog može se uvrstiti i razgovor Josipe Rimac sa stolarom kojem je, sumnjaju istražitelji, sredila potpore Ministarstva gospodarstva, kao i za još nekoliko prijatelja i poznanika. 

“Obradovala sam svoje prijatelje. Javili su mi da je odlučeno da Lapo, Zile i Ljubo dobiju ono, i to Lapo 180, a Zile i Ljubo po 200”, rekla je, prema transkriptima, Rimac. 

Lapo je lokalni obrtnik Nikola Lapčić koji je izvodio radove u kući Rimčevih. Kada je, što se čuje na jednoj od snimki, pitao Josipu Rimac kakva bi ona vrata željela, bivša gradonačelnica Knina mu odgovara: “Besplatna vrata.”

Snimanje trajalo dok sama Rimac nije probila mjere, policija i USKOK su onda krenuli u uhićenja

Snimanje Josipe Rimac i prikupljanje dokaza iz njezinih razgovora trajalo je sve dok sama Rimac prošle srijede nije probila mjere. Rimac je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, iz sumnji povezanih određenim privatnim razlozima, a ne zbog toga što je sumnjala da ju se istražuje, angažirala stručnjake da joj pretraže auto, u potrazi za prislušnim uređajima. Oni su u njenom Audiju navodno ispod volana pronašli bubicu. Naravno, ne treba Isključiti ni mogućnost da je Rimac netko dojavio da je prisluškuju. 

Kako god bilo, s bubicom je Josipa Rimac otišla na policiju, gdje su joj, ne znajući za akciju, navodno potvrdili kako se radi o prislušnom uređaju. No informacija koja je značila da je akcija probijena brzo je došla do istražitelja i oni su krenuli u realizaciju uhićenja. 

Od kninske kraljice do pritvorenice

Josipa Rimac, nekadašnja “kninska kraljica”, koja je dok je predsjednik HDZ-a bio Karamarko gotovo postala ministrica, da bi je Plenković dolaskom na čelo HDZ-a i vlade uhljebio na mjesto državne tajnice, uhićena je dva dana kasnije, u petak ujutro. 

Istog je dana smijenjena sa svoje funkcije, što je bila nezapamćeno brza reakcija Plenkovićeve vlade, a dan kasnije završila je u Remetincu čime je fama o moćnoj HDZ-ovki i kninskoj kraljici vjerojatno zauvijek otišla u povijest. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara