MUELLEROVO IZVJEŠĆE O TRUMPU

Kako je Trump reagirao na Muellerovu istragu: "S**ban sam. Ovo je moj kraj"

Kako je Trump reagirao na Muellerovu istragu: "S**ban sam. Ovo je moj kraj"
Foto: EPA

OBJAVLJENO je izvješće posebnog izvjestitelja Roberta Muellera u SAD-u koje pokazuje da Trump nije bio u dosluhu s Rusima tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine kao ni članovi njegove kampanje.

Mueller je u izvješću predstavio rezultate istrage koja se fokusirala na navodno miješanje Rusije u izbore 2016. godine. Na tim izborima je Donald Trump pobijedio i postao američkim predsjednikom. 

Muellerovo izvješće, odnosno rezultate istrage, predstavio je glavni državni odvjetnik William Barr na konferenciji za medije. 

Što sve izvješće pokazuje? 

Ono što je izvješće otkrilo je kako je Trump pokušao obustaviti istragu koju je vodio Mueller, pa i srediti da ga se otpusti. Za vrijeme kampanje je pokušavao doći do mailova 

Hillary Clinton a sve to je financirao brat ministrice u njegovoj vladi. 

Većina njegovih pokušaja opstrukcije pravde i vlasti ostala je samo na opstrukcijama jer njegovi suradnici nisu htjeli raditi to što je on tražio od njih, dijelom kako bi zaštitili njega, dijelom kako bi zaštitili sebe.

Mueller je  izvješću zaključio i kako Trumpovi pisani odgovori nisu dovoljno jasni, ali ga nije ispitivao usmeno, jer je vjerovao da će to dodatno produžiti istragu. 

Izvješće javlja i kako je Trump svojim suradnicima u kampanji 2016. naredio da dođu do mailova Hillary Clinton. 

Nakon što je Trump javno tražio od Rusije da hakira mail Hillary Clinton u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije, Muellerovo izvješće pokazuje da je Trump nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

Pokazuje i kako su Rusi pet sati nakon Trumpovog poziva pokušali hakirati mail Hillary Clinton. Michael Flynn bio je dio Trumpove kampanje, a on je rekao istražiteljima kako je nakon Trumpovih opetovanih zahtjeva i on pokušao doći do mailova Clintonove, i to preko svojih poznanika. 

Kada se radi o istrazi za suradnju s Rusima, Muellerovo izvješće pokazuje da su članovi njegove kampanje pokazali interes za WikiLeaksove objave mailova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Hillary Clinton. 

Izvješće zaključuje kako članovi Trumpove kampanje i Trump nisu bili u izravnom dosluhu s Rusima, ali su bili svjesni koristi koje mogu dobiti od djelovanja Rusije.

Kada se radi o opstrukciji, Mueller nije uspio zaključiti da nije bilo nikakvih kaznenih djela.

“Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela.”

 

Barr je na konferenciji branio Trumpa koji ga je na trenutnu funkciju i imenovao. Važno je napomenuti kako Muellerovo izvješće ima 448 stranica. Objavljena je njegova skraćena verzija, u kojoj nisu dostupne sve informacije. Dio njih je zatamnjen, kako je Barr rekao, zbog zaštite osjetljivih podataka. 

Kako su tekli događaji nakon obajve izvješća pročitajte ovdje:

Razvoj događaja:

21:55 O izvješću se oglasio i predsjednički kandidat Bernie Sanders, rekavši kako je jasno da je Trump htio prekinuti Muellerovu istragu. 

Pozvao je Kongres da nastavi istraživati Trumpa i strane pokušaje uplitanja u izbore u SAD-u.

21:30 Dio demokrata iz Kongresa, kao i dio predsjedničkih kandidata za izbore 2020., pozvao je glavnog državnog odvjetnika da odstupi s funkcije. Poručuju kako ne može biti državni odvjetnik te zastupati Trumpove interese.

21:10 Mueller je u izvješću otkrio i kako je na neka pitanja dobio pisane odgovore od Trumpa. Smatrao ih je nedovoljnima, ali nije izdao sudski nalog za razgovorom s Trumpom jer je smatrao da bi to odužilo.

21:05 Muellerovo izvješće zaključuje i kako Trumpove brojne opstrukcije nisu uspjele jer njegovi pomoćnici nisu htjeli napraviti to što je od njih tražio. 

Nisu pristajali na njegove zahtjeve kako bi  zaštitili i njega i sebe od pravnih posljedica, piše CNN.

20:55 Bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen otkrio je istražiteljima kako je Trump svoju predsjedničku kampanju smatrao dobrom reklamom za svoj brend.

20:50 Kellyanne Conway, savjetnica Bijele kuće, opovrgnula je tvrdnje iz izvješća da je Trump rekao da je sj**an kada je čuo za Muellerovu istragu.

"Bila sam tamo", rekla je Conway i dodala kako se to nije dogodilo.

20:40 Predsjednik Odbora za sudstvo u američkom Kongresu Jerry Nadler, iz redova demokrata, rekao je kako će sudskim pozivom zatražiti izdavanje punog Muellerovog izvješća bez prikrivenih dijelova.

20:33 Zašto su optužbe protiv Trumpa za opstrukciju jedinstvene?

BBC javlja kako izvješće tvrdi da su ove optužbe posebne iz tri razloga.

Istraživali su Trumpa jer mu njegov položaj daje jedinstven utjecaj na brojne procese, podređene službenike i na potencijalne svjedoke. Primjerice, kao u slučaju otkaza Comeyu.

Dokazi koji su prikupljeni istragom nisu utvrdili da je Trump bio u dosluhu s Rusima kada se radi o petljanju u izbore. Izvješće kaže i kako nedostatak dokaza utječe na analizu predsjednikove namjere i traži razmatranje njegovih motiva.

Predsjednikova postupanja prema svjedocima, predlaganje pomilovanja samog sebe te pokušaji potkopavanja istrage javnim putem također čine ovu istragu posebnom.

20:06 Objavu izvještaja je komentirala i Trumpova savjetnica Kellyanne Conway rekavši kako je predsjednik sada oslobođen svih optužbi i dodala kako danas on i njegov tim primaju isprike. 

“Najveća pobjeda Donalda Trumpa bit će kada bude ponovno izabran”, rekla je Conway pojašnjavajući kako će predsjednik pobiti sve optužbe protiv sebe.

20:01 Nancy Pelosi i predsjednik Demokrata u Senatu su izdali zajedničku izjavu u kojoj su poručili kako postoje velike razlike između onoga što je na konferenciji za medije rekao državni odvjetnik William Barr i onoga što o opstrukciji kaže Muellerovo izvješće.

“Barr je zaključio da predsjednik nije opstruirao pravdu, dok Muellerovo izvješće to osporava”, poručili su.

19:55 Erik Prince, brat ministrice obrazovanja Betsy DeVos, financirao je pokušaje hakiranja mailova Hillary Clinton tijekom 2016. godine, stoji u izvješću, kako prenosi CNN.

Bivši savjetnik za Nacionalnu sigurnost Michael Flynn i članica Trumpove kampanje Barbara Ledeen su se povezali s Princeom. 

Ledeen je tvrdila da je dobila mailove od Clinton te je htjela provjeriti njihovu vjerodostojnost. Tu provjeru je financirao Prince, brat ministrice, a pokazalo se kako mailovi nisu Clintoničini.

19:45 Izvješće pokazuje kako su Rusi pet sati nakon Trumpovog poziva pokušali hakirati mail Hillary Clinton. 

Michael Flynn bio je dio Trumpove kampanje, a on je rekao istražiteljima kako je nakon Trumpovih opetovanih zahtjeva i on pokušao doći do mailova Clintonove, i to preko svojih poznanika. 

To prvi put potvrđuje da su članovi kampanje bili uključeni u pokušaje preuzimanja mailova od Hillary Clinton. 

19:30 Izvješće javlja i kako je Trump svojim suradnicima u kampanji 2016. naredio da dođu do mailova Hillary Clinton. 

Nakon što je Trump javno tražio od Rusije da hakira mail Hillary Clinton u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije, Muellerovo izvješće pokazuje da je Trump nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

19:20 Nedugo potom oglasio se i Trump. On je ranije danas rekao kako je za njega i njegov tim danas dobar dan te kako se pokazalo da nije bilo dosluha s Rusima.

"Nije bilo dosluha. Nije bilo opstrukcije", riječi su koje Trump dijeli na Twitteru otkako je izvješće objavljeno.

Na Twitteru je podijelio fotografiju uz natpis: “Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije,” i to u stilu Igre prijestolja.

19:15 O izvješću su se oglasili iz Kremlja. Putinov glasnogovornik je rekao kako moraju detaljno pregledati Muellerovo izvješće kako bi zaključili ima li u njemu išta vrijedno detaljne analize, prenosi BBC.

19:12 Cijelo Muellerovo izvješće pogledajte ovdje:

Muellerov izvještaj by Index.hr on Scribd

19:10 Izvješće otkriva i kako je Trump reagirao kada je saznao da je pokrenuta Muellerova istraga.

Naime, izvješće otkriva kako je Trumpu sada već bivši državni odvjetnik, Jeff Sessions, otkrio kako je njegov zamjenik naložio Muelleru da pokrene istragu.

Opisao je i kako je Trump tada reagirao. 

Naslonio se u stolicu i rekao:

“O, moj Bože. Ovo je užas. Ovo je kraj mog predsjedništva. Sj**an sam.”

19:00 Muellerovo je izvješće, kada se radi o optužbama za opstrukciju pravde, zaključilo i kako se njegovi javno izneseni komentari mogu smatrati opstrukcijom zbog njegovog velikog utjecaja.

18:55 Koje je situacije, kada se radi o optužbama za opstrukciju pravde, Muellerov tim istraživao?

BBC javlja kako su sljedeće:

- odgovor Trumpove kampanje na izvješća o ruskoj podršci Trumpu
- postupanje povezano s direktorom FBI-ja, Jamesom Comeyem i Nacionalnim savjetnikom za sigurnost, Michaelom Flynnom
- predsjednikova reakcija na nastavak istrage o suradnji s Rusima
- predsjednikov otkaz Comeyu
- imenovanje posebnog savjetnika i pokušaji da ga se smijeni
- napori da se zasjeni istraga posebnog savjetnika
- napori da se spriječi objava dokaza
- napori da istragu preuzme glavni državni odvjetnik
- napori da savjetnik Bijele kuće McGahn porekne da mu je predsjednik naredio da makne posebnog savjetnika
- ophođenje povezano s bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom, bivšim šefom kampanje Manafortom i bivšim odvjetnikom Cohenom
- sveobuhvatna činjenična pitanja.

18:50 Kada se radi o istrazi za suradnju s Rusima, Muellerovo izvješće pokazuje da su članovi njegove kampanje pokazali interes za WikiLeaksove objave mailova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Hillary Clinton. 

“Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da će se okoristiti od Trumpa na mjestu predsjednika i iako je radila na tome da osigura takav ishod i premda je Trumpova kampanja smatrala da bi se mogla okoristiti ukradenim i objavljenim informacijama od strane Rusa, istraga ipak nije utvrdila da su se članovi Trumpove kampanje urotili ikako bi se koordinirali s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u izbore u SAD-u”, stoji u izvješću. 

18:45 Mueller u izvješću navodi i kako Kongres može nastaviti istraživati Trumpa.

“Zaključujemo da Kongres ima ovlasti da zabrani predsjedniku zloupotrebu vlasti kako bi zaštitio provedbu pravde”, stoji u izvješću.

18:43 Državni odvjetnik William Barr je odlučno branio predsjednika Donalda Trumpa uoči objave revidirane verzije izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera o utjecaju Rusije na američke izbore 2016. godine, naglasivši kako se u izvješću navodi da ne postoji povezanost Trumpove kampanje i Moskve.

"Predsjednik Trump nalazi se u situaciji bez presedana. Čim je preuzeo mandat i pokušao vršiti svoje dužnosti kao predsjednik, federalni agenti i tužitelji pratili su njegovo djelovanje prije i nakon što je preuzeo mandat, kao i djelovanje nekih njegovih suradnika", rekao je Barr.

"Istovremeno su se u medijima pojavila nagađanja o predsjednikovoj osobnoj odgovornosti. Međutim, kao što je i od početka govorio, nije bilo nikakve umiješanosti", dodao je Barr, jedan od nekolicine ljudi koji su vidjeli cijelo izvješće.

Iz Wall Streeta su Barrove komentare primili s oprezom te je indeks S&P 500 bio u blagom porastu tijekom novinske konferencije, a nakon njezina završetka našao se u gubicima.

18:33 Srušio se sajt Ministarstva pravosuđa, na čijim stranicama je objavljeno izvješće.

18:26 “U isto vrijeme, da smo bili sigurni nakon temeljite istrage u činjenicu da predsjednik sigurno nije opstruirao procese, to bismo naveli. Ali na činjenicama i primjenjivim pravnim standardima nismo uspjeli doći do takvog zaključka. 

U skladu s tim, iako ovo izvješće ne dolazi do zaključka da je predsjednik počinio zločin, u isto vrijeme ga ni ne oslobađa optužbi”, stoji u dijelu izvješća koje prenosi BBC.

18:20 Izvješće je kongresnicima dostavljeno na CD-ima.

18:18 CNN javlja kako je izvješće redaktirano crvenom bojom, što prikriva informacije o velikoj poroti, zelenom bojom koja prekriva osobne informacije, bijelom bojom koja prekriva informacije štetne za sam proces te žutom bojom koja prekriva podatke o metodama istražitelja.

18:17 Muellerovo izvješće otkriva kako ga je Trump pokušao otpustiti, javlja BBC. 

U izvješću stoji kako je Trump pozvao tadašnjeg savjetnika Dona McGahna i rekao mu kako mora maknuti Muellera.

“McGahn se prisjetio kako ga je predsjednik dva puta zvao doma i kako mu je oba uputa naložio da nazove zamjenika državnog odvjetnika i kaže mu da postoje sukobi oko Muellera zbog kojih on ne može biti posebni istražitelj”, stoji u izvješću.

Piše i kako je predsjednik u drugom pozivu bio direktniji. 

“Nazovi Roda, reci Rodu da Mueller ima sukob interesa i da ne može biti posebni istražitelj”, ispričao je McGahn i rekao da mu je predsjednik naložio da Mueller mora otići.

Rekao je i kako je Trumpu rekao da će to riješiti samo kako bi ga se otarasio. 

Rekao je i da se osjećao kao u zamci jer nije planirao napraviti to što Trump traži, a nije znao što će Trump tražiti pri sljedećem pozivu.

Stoga je odlučio dati ostavku.

18:05 Trumpovi odvjetnici kažu kako je ovo izvješće totalna pobjeda za predsjednika.

18:00 CNN javlja kako njihovi novinari čitaju ogromno izvješće, ali kako se iz skraćenog izvješća za sada može zaključiti sljedeće:

Mueller nije uspio zaključiti da nije bilo nikakvih kaznenih djela.

“Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela.”

Muellerovo izvješće tvrdi i kako su posebni istražitelji utvrdili da su članovi Trumpove kampanje znali da će se okoristiti ilegalnim radnjama Rusije kojima su Rusi utjecali na izbore. Ipak nisu poduzeli ništa da se to spriječi.

Treće, za sada je poznato i zašto Mueller nije pozvao Trumpa da svjedoči. Nije to napravio jer je vjerovao da će se time odužiti istraga.

17:55 Izvješće pokazuje i kako Trump i njegov tim nisu bili u dosluhu s Rusia tijekom kampanje, ali i dodaje kako s članovi njegove kampanje znali da će imati koristi od ruskog djelovanja.

17:50 Kongres je zatražio objavu cjelovitog izvješća, ali i svjedočenje Roberta Muellera pred Odborom Kongresa. Poručili su kako se sve ne može svesti samo na Barrovu konferenciju za medije. Ubrzo je Muellerovu poslan poziv za svjedočenje.

17:45 Objavljeno je Muellerovo izvješće.

Je li Trump bio u dosluhu s Rusima?

Mueller je istraživao jesu li Trump i njegov tim surađivali i bili u dosluhu s Rusima ili ne. 

Glavni državni odvjetnik William Barr održao je konferenciju za medije na kojoj su objavljeni rezultati istrage. 

Rekao je kako se istraga fokusirala na 10 slučajeva u kojima je Trump mogao prekršiti zakon i u kojima je navodno bio u dosluhu s Rusima.

Barr je rekao kako izvješće oslobađa Trumpa sumnje za dosluh s Rusima. 

Demokrati u Kongresu su nakon toga zatražili da Muller svjedoči pred Kongresom te da se cijelo izvješće objavi. Nedugo potom i službeno je pozvan da svjedoči.

Naime, važno je napomenuti kako cijelo izvješće nije objavljeno, nego je najprije objavljen njegov sažetak. Sve informacije u njemu nisu dostupne, već je dio zatamnjen, a kako je rekao državni odvjetnik, to je napravljeno kako bi se zaštitile povjerljive informacije.

Cijelo izvješće ima 448 stranica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara