Kako je Tuđman govorio o HOS-u: Fašističke crne uniforme bile su glavna smetnja priznanju Hrvatske

Kako je Tuđman govorio o HOS-u: Fašističke crne uniforme bile su glavna smetnja priznanju Hrvatske

Screenshot: YouTube

JOŠ 1992. godine, Franjo Tuđman je, gostujući kod Romana Bolkovića, upitan zašto zanemaruje doprinos HOS-a u ratu, odgovorio:

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak", kazao je tada Tuđman.

Video Tuđmanove izjave ovih je dana ponovno postao aktualan, nakon što je objavljena fotografija ministra Zlatka Hasanbegovića na kojoj pozira s Velimirom Bujancem, a na glavi navodno ima ustašku kapu, za koju tvrdi da se radi o HOS-ovoj, ali i nakon objave njegovih članaka koje je pisao 1996. godine u časopisu NDH, a u kojima otvoreno veliča ustaški režim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara