Kako je zaražen najmlađi hrvatski pacijent, beba od 2 mjeseca

Kako je zaražen najmlađi hrvatski pacijent, beba od 2 mjeseca
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

JUČER je objavljeno kako je na koronavirus pozitivna beba stara samo dva mjeseca iz okolice Karlovca. Druga je to beba zaražena u Hrvatskoj, ali ova je najmlađa. Prva beba pozitivna na koronavirus je beba stara četiri mjeseca iz Nuštra.

Beba je zaražena preko majke, a kako je majka dobila koronavirus ispričala je za Jutarnji list.

Otkrila je kako je zarazu pokupila kod mame u frizerskom salonu u kojemu je u isto vrijeme bila žena čiji je suprug bio pozitivan, a ona je bila širitelj. No, tada se to nije znalo.

Mama bebe priča dalje kako je dobila temperaturu i napravila test čim je čula da su i gospođa iz salona i njen suprug pozitivni. Imala je blage simptome i temperaturu, ali test je bio negativan.

"Meni je i dalje bilo loše, imala sam temperaturu, kašljala sam, boljela su me pluća i osjećala sam opću slabost. Izlazio mi je 14. dan samoizolacije. Javila sam se obiteljskoj liječnici", ispričala je mlada Karlovačka dodajući kako je opet napravila test koji je tada bio pozitivan.

Beba je u dobrom stanju, dva je dana imala povišenu temperaturu, malo je kašljala i curio joj je nos.

Infektolog karlovačke bolnice Luka Jerković rekao je da je beba dobro i da je otpuštena kući te kako se i dalje prati njezino stanje jer ima blage respiratorne tegobe. Većina ostalih pacijenata je dobro, tri su pacijentice bile na kisiku, sad  je još samo jedna i svima ide nabolje. Stariji pacijenti primaju terapiju protiv malarije i HIV-a, i ti su lijekovi pokazali učinkovitost u sprječavanju umnažanja virusa i njegova širenja po sluznici. Još nema izliječenih jer su za to potrebna dva negativna nalaza uzoraka sluznice, ali za pet dana neki će biti proglašeni zdravima po drugom kriteriju jer je prošlo 28 dana od početka simptoma.

Jučer je bio treći je dan u Karlovačkoj županiji nema novozaraženih. Od 24 oboljele osobe jedna je umrla, šest ih je hospitalizirano u Karlovcu, jedna u Zagrebu, a ostale su na kućnom liječenju. Prosječna dob oboljelih je 55 godina, muškaraca 52 godine, a žena 57, s tim da najmlađa pacijentica ima dva mjeseca, a najstariji pacijent 82 godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara