Kako nas pljačkaju: Po prihodima od PDV-a i trošarina u odnosu na BDP, Hrvatska je odmah iza Švedske

Kako nas pljačkaju: Po prihodima od PDV-a i trošarina u odnosu na BDP, Hrvatska je odmah iza Švedske

Graf: Eurostat

HRVATSKA je među zemljama s najvećim prihodima od poreza na dodanu vrijednost i trošarina, mjereno kao udio u bruto društvenom proizvodu, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat.

Prema izvješću Eurostata koje prikazuje prihode od poreza kao udio u BDP-u, najveće prihode od PDV-a i trošarina ima Švedska koji iznose 22,1 posto, a slijede Hrvatska (18,8 posto) i Mađarska (18,6 posto), dok najmanje porezne prihode po ovim stavkama imaju Slovačka (10,8 posto) i Njemačka (10,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče poreza na prihode i bogatstvo, prihod mjeren postotkom udjela u BDP-u najveći je u Danskoj (33,4 posto), Švedskoj (17,9 posto) i Belgiji (16,8 posto, dok je najmanji u Litvi (5,1 posto) i Bugarskoj (5,3 posto).

U Hrvatskoj veći porezni prihodi u odnosu na konkurente

Ukupno gledano, porezni prihodi prikazani kao postotak BDP-a na razni EU iznosili su u 2014. godini 40 posto. Najveći postotak ima Danska (50,8 posto), a slijede Belgija i Francuska, obje s 47,9 posto.

Najmanje porezne prihode prikazane kao postotak BDP-a imaju Rumunjska (27,7 posto), Bugarska (27,8 posto), Litva (28 posto) i Latvija (29,2 posto).

U Hrvatskoj porezni prihodi iznose 36,7 posto BDP-a čime smo ispod prosjeka EU, ali isto tako daleko iznad usporedivih zemalja poput Rumunjske i Bugarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara