Kako nastaje javni dug: Manjak u proračunu u prvih 11 mjeseci 5,8 milijardi kuna

Kako nastaje javni dug: Manjak u proračunu u prvih 11 mjeseci 5,8 milijardi kuna

Foto: Hina

PRIHODI državnog proračuna u prvih 11 mjeseci prošle godine iznosili su 98,5 milijardi kuna, dok je država istovremeno potrošila 104,3 milijarde kuna, pa je napravljen minus od 5,8 milijardi kuna, i to bez Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je početkom godine izdvojen iz državne riznice.

Država je u studenom od poreza na dodanu vrijednost, koji je jedan od najviših u Europi imala prihode od 3,87 milijardi kuna, što je porast od čak 800 milijuna u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

U 11 mjeseci platili smo preko 40 milijardi kuna PDV-a

Od poreza na dodanu vrijednost u prvih 11 mjeseci 2015. ukupno je prikupljeno 40,2 milijarde kuna, dok je u cijeloj 2014. taj iznos bio 40,9 milijardi.

Podatke o proračunskom manjku nije moguće usporediti s prošlom godinom, zbog već spomenutog izdvajanja HZZO-a iz riznice.

Hrvatska je i u prošloj godini nastavila s politikom veće potrošnje od prihoda, a proračunski manjak "krpa" se zaduživanjem, te je takvo ponašanje rezultiralo javnim dugom od oko 290 milijardi kuna.

Hrvatska se nalazi u proceduri za smanjenje prekomjernog deficita Europske komisije, te je bilo predviđeno da se proračunski manjak smanji na 3 posto BDP-a do kraja 2016., što ćemo vrlo teško ispuniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara