POTRES U ZAGREBU

Kako se Bandić usuđuje žicati novac od Zagrepčana zbog potresa?

Kako se Bandić usuđuje žicati novac od Zagrepčana zbog potresa?
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL/Facebook

NA SLUŽBENOJ stranici Grada Zagreba na Facebooku se u utorak, 24. ožujka, u 10:48 sati pojavio post u kojemu se reagira na navodne upite građana gdje mogu uplatiti novac za sanaciju štete koja je glavnom gradu Hrvatske nanesena u potresu. 

Potres od 5,5 stupnjeva Richterovih najjači je potres koji je Zagreb pogodio u proteklih 140 godina, a iza sebe je ostavio napukle zidove diljem centra grada, ali i u rubnim naseljima Zagreba poput Čučerja i Markuševca.

Velike materijalne štete u Zagrebu

Mnogi su ostali bez krova na glavom barem privremeno, statičari obilaze tisuće objekata i procjenjuju koji su useljivi, a koji ne, bit će tu nesumnjivo mnogo posla.

Znakovito je da se Grad Zagreb, a to u praksi znači gradonačelnik Milan Bandić, odlučio samo dva dana nakon potresa objaviti post na Facebooku u kojem žica novac za obnovu. Nekakav konkretan plan obnove ne postoji, nije još završena ni procjena štete.

Žicanje novca na službenom Facebooku Grada Zagreba

“Poštovani/e, vezano uz brojne upite o mogućnosti uplate sredstava za pomoć u saniranju posljedica potresa koji je pogodio Zagreb, obavještavamo vas da je račun za posebne namjene - sredstva za saniranje posljedica potresa otvoren i aktivan.
Podaci o banci / Bank details:
Naziv banke / Bank name: Zagrebačka banka d.d.
Sjedište banke / Bank address: Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 10
SWIFT/BIC: ZABAHR2X
Podaci o klijentu / Customer data:
Ime vlasnika računa / Name of account holder: GRAD ZAGREB
Sjedište/ Adress: Zagreb, Trg Stjepana Radića 1
Broj računa / Account Number (IBAN): HR5723600001502749340
Opis: sredstva za saniranje posljedica potresa
S obzirom na to da je riječ je o strogo namjenskim sredstvima te je otvoren zaseban podračun računa proračuna, gdje će se isključivo prikupljati sredstva donacija, za navedeni posebni račun nije potrebno upisivati model i poziv na broj.
Hvala svima na podršci i pomoći!”, objavljeno je na službenoj stranici Grada Zagreba.

Drugim riječima, hrvatski su građani pozvani dati svoj novac Milanu Bandiću.

Povećanje plaća uhljebima u Holdingu

Podsjetimo se kako zagrebački gradonačelnik raspolaže novcem koji prirezom od 18%, inače najvećim lokalnim prirezom u državi, dobije od hrvatskih građana koji žive u Zagrebu.

Krajem prosinca 2019. radnici Zagrebačkog holdinga potpisali su novi kolektivni ugovor koji će vrijediti naredne četiri godine, a tim će ugovorom, koji je na snazi od 1. siječnja 2020., dobiti veće plaće i tzv. hranarinu, dok su im lani uveli 13. plaću u iznosu od 3500 kuna umjesto božićnice. Povećanje plaće i uvođenje hranarine za holdingovce gradski će proračun godišnje koštati desetke milijuna kuna.

>> Bandićevo povećanje plaća Holdingu košta desetke milijuna kn. To je samo početak

No to nije jedino opterećenje za gradski proračun. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je nedavno odlučio građanima isprazniti džepove povećanjem cijena odvoza smeća, najavio je da će povećati plaću i dodatke na nju uvesti i Gradskoj upravi te gradskim firmama koje su izašle iz Holdinga.

Umjetni snijeg na Cmroku

Građani Zagreba mogli su u veljači gledati kako s pahuljama umjetnog snijega na Cmroku u vjetar doslovno odlazi i njihov novac jer zasnježivanje Bandićevog sanjkališta po sunčanom vremenu i na temperaturi od ugodnih 15 stupnjeva koštat će ove sezone oko 300 tisuća kuna.

>> Ne postoji bolja slika bacanja našeg novca u vjetar od ove

No građani Zagreba koji plaćaju prirez 18 posto, što je najveća stopa u zemlji, navikli su da se njihov novac baca na sulude projekte koji su često samo paravan za korupciju, dok istovremeno ostaju zakinuti za osnovne funkcije koje bi svaki grad u 2020. godini morao imati, pogotovo kad se uzme u obzir koliki su njegovi troškovi. Fontane, zlatne WC-e i muljaže s Adventom da i ne spominjemo.

Proračun Grada Zagreba iznosi oko 10 milijardi kuna godišnje, a kada se tome pribroje rashodi Zagrebačkog holdinga, krovne organizacije koja objedinjuje gradske tvrtke, osim ZET-a, dolazimo do ukupnih godišnjih troškova od 15 milijardi kuna. Za ilustraciju, s tim se novcem svake godine može izgraditi šest Peljeških mostova, što je jedan od najvećih građevinskih projekata posljednjih desetljeća. 

>> Ove brojke najbolje pokazuju što je Bandić napravio Zagrebu

USKOK-ov optuženik na čelu grada

No Bandić koji je već dva desetljeća gradonačelnik s tim ogromnim novcem koji mu pristiže svake godine nije uspio osigurati ni da cijeli Zagreb ima vodovod i kanalizaciju. Pa su tako neka naselja, poput Dankova u Gornjoj Dubravi udaljenog desetak kilometara od Trga bana Jelačića, ušla duboko u 21. stoljeće bez pitke vode u slavinama. 

Tu je i inzistiranje na propaloj manifestaciji Ljeto na Savi, u koju su ulupani milijuni.

>> Ljeto na Savi lani je propalo, Bandić će na to opet potrošiti naše milijune

Podsjetimo i da je Bandić višestruki USKOK-ov optuženik, kojemu se sudi u nekoliko korupcijskih procesa.

>> Svjedokinja na suđenju Bandiću: Ne znam jesu li zaposleni zadovoljavali uvjete

Što bi moglo poći krivo ako svoj novac date Bandiću?

Primjera ima u nedogled.

Taj i takav Milan Bandić sada u povodu potresa traži da mu uplatite svoj novac.

>> Kako je strašan potres u Zagrebu razotkrio Bandićev način upravljanja gradom

Što bi moglo poći krivo?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara