Kako se zbog pijanog desničara preko noći raspala austrijska vlada

Kako se zbog pijanog desničara preko noći raspala austrijska vlada
Screenshot: Sueddeutsche.de

NEVJEROJATNA je brzina kojom se raspala austrijska vlada. Praktički preko noći.

U petak je još sve bilo u redu. Jutros su najavljeni novi izbori.

Što se dogodilo u međuvremenu?

Dogodilo se to da su njemački mediji u petak objavili snimku koja duboko kompromitira vicekancelara i čelnika krajnje desnice Heinz-Christiana Strachea, glavnog partnera Sebastiana Kurza.

Na snimci šef desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. nudi ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika, Kronen Zeitunga.

"Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu", rekao je Strache u videu.

Na snimci spominjao i Hrvatsku

Sasvim usputno, govoreći o investicijama, Strache spominje i Hrvatsku.

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe. “Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje”, govori Strache te savjetuje i da bježi od Srbije odakle je političkim utjecajem spašavao tvrtke svojih austrijskih prijatelja.

Ništa nije demantirao

Strache ništa nije demantirao. Iako je inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

"Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio", rekao je Strache u subotu na izvanrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi.

"Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači", rekao je Strache.

No iako nije ništa demantirao, Strache se ipak izvlačio, a za sve je optužio "strane obavještajne službe".

Ipak novi izbori

Ostavka je uslijedila ni 24 sata nakon izbijanja afere. Kurz ju je prihvatio. No čini se kako je austrijski premijer svjestan da vlada ipak ne može preživjeti skandal ovolikih razmjera, odnosno da jedna ostavka ne može sačuvati narušeni kredibilitet desne vlade.

Tako su Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna.

"Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost“, rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi "stabilne uvjete" i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara