PREGLED 2018.

Kako su se hotelijeri 2018. borili protiv manjka radnika? Sve boljim uvjetima

Kako su se hotelijeri 2018. borili protiv manjka radnika? Sve boljim uvjetima
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

POSLJEDICE masovnog iseljavanja u 2018. godini posebno su se osjetile u turizmu. Hotelijeri i ugostitelji prije početka, a i tijekom same sezone žalili su se na nedostatak radnika, a Ministarstvo turizma procijenilo je da Hrvatskoj nedostaje od 10.000 do 15.000 sezonaca.

Vlada je tijekom ljeta povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269, pa je time broj dozvola za zapošljavanje stranaca povećan na 27.479.

Neki su hotelijeri tako prvi put krenuli s uvozom radne snage iz susjednih zemalja, a drugi su pak tom problemu doskočili poboljšanjem uvjeta rada.

Plaće u Valamaru od 5000 do 7500 kuna

Jedna od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj - Valamar Riviera, povećala je minimalna neto primanja i jamče 5000-7500 kuna svim zaposlenicima koji odrade puni mjesečni fond sati pa im se zato, tvrde, sezonci vraćaju.

U 2018. su otvorili 600 novih radnih mjesta te ukupno zaposlili više od 6600 radnika u svojih 30 hotela i 15 kampova od Istre i Kvarnera do Dubrovnika.

Ponudili su, kažu nam, 1200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos.

"Valamar Riviera pokrenuo je 2016. godine program Valamar +3 koji nudi niz dodatnih pogodnosti našim zaposlenicima na sezonskim poslovima koji uđu u mjeru stalnog sezonca te im se uvjeti maksimalno izjednačavaju sa zaposlenicima u stalnom radnom odnosu. Osiguravamo najbolje uvjete za sezonski rad u turizmu u Hrvatskoj što su prepoznali i naši postojeći i budući zaposlenici. Dvije trećine zaposlenika Valamara je lokalno stanovništvo iz naših destinacija, a ostali kolege nam stižu većinom iz kontinentalne Hrvatske. Tako da zaposlenike prvenstveno pronalazimo na hrvatskom tržištu rada", odgovorili su iz Valamar Riviere za Index.

Ulagali u smještaj radnika

Navode kako kontinuirano ulažu u smještaj za sezonske radnike koji dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i regije.

U posljednje dvije godine u hotele za zaposlenike Kuće Valamar uložili su, dodaju, više od 60 milijuna kuna, a otvorili su i četvrtu Kuću Valamar.

"Sezonci u Valamaru imaju na raspolaganju kontinuirane edukacije i treninge, priliku za nagrade u okviru 21 programa nagrađivanja te mogućnosti napredovanja i razvoja karijere u svim segmentima turističkog poslovanja. Sezonski posao prvi je korak prema stalnom cjelogodišnjem poslu i razvoju karijere u najvećoj turističkoj kompaniji u zemlji", kažu u Valamar Rivieri.

O problemima s nedostatkom radne snage progovorili su u također jednoj od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj - HUP-u Zagreb - koja između ostalih drži hotele Sheraton u Zagrebu i Dubrovniku, zatim Westin, Panoramu, te ukupno četiri hotela u Dubrovniku, kao i luksuzne apartmane i vile u Srebrenom.

"Izazove u nedostatku osoblja imamo, kako u hotelima u Zagrebu, tako i u Dubrovniku. Nedostatak radne snage naročito eskalira za vrijeme ljetne sezone na obali kada određen broj potencijalnih kandidata odlazi raditi na Jadran. Najteže nam je pronaći pomoćne radnike, sobarice i konobare", kažu u ovoj hotelskoj grupaciji.

"Dajemo sigurnu plaću, smještaj i obrok"

U hotelima u Zagrebu najveću prednost vide u tome što su u mogućnosti osigurati kadrovima posao tijekom cijele godine te tako osigurati njihov ostanak. Na pitanje kakve uvjete nude svojim zaposlenicima, ističu kako svim radnicima osiguravaju sigurnu plaću koja se uvijek isplaćuje u roku.

"Pored svih davanja koja se radnicima osiguravaju sukladno Kolektivnom ugovoru, dodatno radnicima u Dubrovniku osiguravamo smještaj i topli obrok", stoji u odgovoru tvrtke HUP Zagreb.

Iz hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli također su nam rekli kako je trend sve težeg pronalaska kvalificiranih sezonskih radnika uočljiv u posljednje tri do četiri godine.

U sezoni 2018. započeli su i sa zapošljavanjem inozemnih radnika iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

JLH daje božićnicu od 2500 kuna i 600 kuna poklon-bona

"Jadranski luksuzni hoteli godinama kontinuirano ulažu u poboljšanje uvjeta rada svih svojih zaposlenih djelatnika bez obzira na trajanje ugovora, dakle uključujući i sezonske radnike. Svim sezonskim radnicima osiguran je besplatan smještaj i besplatan topli obrok te naknada pune cijene prijevoznih troškova. Svi zaposlenici JLH, kako sezonski tako i stalni, imaju i povlasticu besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja koje im osigurava poslodavac, te pravo na božićnicu u visini od 2.500 kn i prigodni poklon-bon u vrijednosti od 600 kn.

Kako je nedavnom promjenom poreznih propisa, od ove godine za sezonske radnike neoporeziv trošak smještaja i prehrane, odluka je poslodavca da cjelokupnu tako ostvarenu uštedu preusmjeri u plaće. Također, dosadašnja praksa JLH je da tijekom glavne sezone radnicima pored plaće isplati i stimulaciju u vidu ljetnog bonusa u novčanom iznosu od 1.000,00 kn neto za sve radnike, a povećali smo i osnovnu plaću za 3,9 posto, u odnosu na prethodnu godinu", kažu nam u JLH-u.

Tvrtka Laguna Novigrad d.d. koja upravlja turističkim brendom Aminess Hoteli i Kampovi potpisali su novi kolektivni ugovor kojim je osigurana najveća osnovica za obračun plaća u turističkoj djelatnosti u Istri.

Laguna Novigrad povećala bruto plaće za 5,5 posto

Za zaposlenike novigradske tvrtke koja hotele i kampove ima u Istri i Dalmaciji dogovoreno je povećanje osnovne bruto plaće za ukupno 5,5 posto.

"Od toga, 1,5 posto otpada na uštede nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak, glede oporezivanja smještaja i prehrane sezonskih radnika, dok 4 posto predstavlja stvarno povećanje, pa se tako od 1. svibnja 2018. godine najniža osnovna plaća, koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta, povećala s dosadašnjeg iznosa 3.820,00 kuna na iznos od 4.030,10 kuna. Najveća je to osnovica za obračun plaća u ovoj djelatnosti u Istri, a zasigurno i među najvećima u Hrvatskoj", tvrde u Laguni Novigrad.

Iz Aminessa ističu kako su i ubuduće spremni sredstva koja se uštede na umanjenim davanjima državi transferirati u povećanje plaća. Njihovi će radnici ovog mjeseca dobiti božićnicu u neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna. Božićnicu u punom neoporezivom iznosu ostvarit će i sezonski radnici koji su u radnom odnosu bili duže od 9 mjeseci, dok bi radnici koji su radili od 6 do 9 mjeseci ostvarili pravo na razmjerni dio.

"Radnicima će se isplatiti i dar u naravi u neoporezivom iznosu koji za ovu godinu iznosi 600,00 kuna, a pravo na dar u naravi ostvaruju svi radnici koji su u studenom bili u radnom odnosu. Kao i svake godine, Aminess u prosincu roditeljima koji imaju djecu mlađu od 15 godina isplaćuje dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna", rekli su nam u Aminessu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara