Kako vara Vlada: Ulje i brašno poskupilo u mjesec dana za 8 do 17 posto

Foto: Cropix

"SIGURNO je da neće biti enormnog divljanja cijena osnovnih prehrambenih artikala", rekla je premijerka Jadranka Kosor na sastanku s predstavnicima trgovačkih društava, HUP-a i sindikata o obuzdavanju rasta cijena hrane najavljujući kako će cijene hrane pratiti jednom tjedno, a o tome će biti govora i na sjednicama Vlade. Sastanak se održao 1. ožujka,  kada je održana i presica, no  od svih tih najava nije ostalo ništa.

Niti su se sastanci nastavili, niti se o tome posebno priča na Vladi, niti su donesene konkretne mjere za cijene hrane, a naposljetku, kao rezultat,  ionako previsoke cijene hrane nastavile su dalje rasti.

> Kosor nakon trosatnog sastanka o rastu cijena hrane: Bilo je korisno razgovarati

Prema istraživanju specijalizirane stranice supermarketi.hr u posljednjih mjesec dana uočen je rast cijena hrane i to primjerice Zvijezda ulje za u prosjeku 8,30 posto, glatko brašno je skuplje za 15,9 posto, a oštro brašno za 17,53 posto. Cijena octu Kisko danas je za 14,6 posto veća nego prije mjesec dana, a poskupjele su i Franckove "ciglice", odnosno jubilarna kava za 6,2 posto dok je mljevena kava skuplja za 21,7 posto. Cijena polutvrdog sira otišla je za 17,8 posto prema gore,  češnjaka za 21,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najizrazitiji trend poskupljenja u ovom očitanju cijena zabilježili smo na suncokretovom ulju 'Zvijezda' koje je u zadnjih mjesec dana, poskupilo u svih 7 promatranih supermarketa u prosjeku 8,31 posto, te je sada za litru potrebno izdvojiti 13,99 kn, što je najviša cijena ovog ulja u proteklih dvije i pol godine, otkad pratimo cijene u supermarketima", navodi se u istraživanju dodajući kako zabrinjava činjenica da je sve teže pronaći trajno mlijeko 2,8 posto m.m. jeftinije od 5 kuna, osim ako nije neka akcija, a prije samo dva-tri mjeseca dalo se naći takvo mlijeko i ispod 4 kune po litri

U tekstu se zaključuje kako s obzirom da ranije poskupljeni artikli ne pokazuju trend pojeftinjenja ostaje pitanje možemo li uopće više zaustaviti trend poskupljenja vlastitim snagama.

"Prema našim statističkim podacima, naše prognoze još su i crnje, jer uskoro očekujemo poskupljenje i tjestenine, ječmene kaše, kukuruzne krupice te slatkiša i grickalica. Eventualno poskupljenje slatkiša i grickalica, socijalno najugroženiji neće toliko primijetiti jer u njihovim košaricama već odavno nema tih artikala, no porast cijene tjestenine, ječmene kaše i kukuruzne krupice koji su većini osnova kojom su razmjerno jeftino mogli preživjeti, stavlja ih u iznimno težak položaj", zaključuje se u istraživanju koje je provedeno u Zagrebu i to u supermarketima Plodine, Billa, Kaufland, Getro, Mercator, Konzum, Interspar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara