"Kakva je to država u kojoj se policiju mora moliti da spriječi korištenje ustaških pozdrava?"

NAKON suspenzije inspektora Josipa Gašparca, Udruga mladih antifašista grada Zagreba se oglasila priopćenjem u kojem navode kako je smjena Gašparca "čin koji daje poticaje svima onima koji sudjeluju u širenju mržnje i diskriminacije, a pogotovo idejnim začetnicima takve politike".

"Ovih dana bili smo svjedoci mnogih pokušaja zaustavljanja koncerta Marka Perkovića Thompsona, kako se ne bi, kao i nebrojeno puta do sada, ponovila poznata priča sa pjevanjem ustaških pjesama, izvikivanjem ustaških parola, pozivanjem na ubojstva kao i ostatak folklora sa obilježjima rasne, vjerske, nacionalne i svih drugih oblika netolerancije i diskriminacije. Kako je koncert ipak održan dogodilo se upravo to što je očekivano", navode.

"Gašparac je pokazao hrabrost i odlučnost u provođenju nulte tolerancije prema fašizmu"

Dodaju i kako policija na koncertu nije uhitila nikog te kako je par dana kasnije, stradao jedino novinar, koji je nosio ustašku kapu u svrhu istraživanja. Gašparac je, kažu, obavljao svoju dužnost - podnio je kaznenu prijavu protiv Thompsona i svih onih koji su na Trgu počinili kazneno djelo rasne i druge diskriminacije te kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske.

"No, kako je zbog upravo tog razloga inspektor Gašparac suspendiran, Udruga mladih antifašista grada Zagreba oštro osuđuje ovaj čin koji daje poticaje svima onima koji sudjeluju u širenju mržnje i diskriminacije a pogotovo idejnim začetnicima takve politike. Kakva je to država u kojoj udruge građana, kao i sami građani, moraju moliti gradsku vlast i policiju da spriječi pjevača u tome da koristi ustaški pozdrav pred desetinama tisuća građana? Kakva je to uopće vlast koja sama ne sprječava takve incidente? I na kraju kakva je to policija koja sprječava svoje djelatnike u provođenju zakona?", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik udruge, Mario Šimunković.

"Tražimo od načelnika policije, gospodina Benka, da u najkraćem mogućem roku vrati inspektora Gašparca na posao, a svakako da pokrene istragu protiv onih koji su zaustavili postupak protiv Thompsona. Inspektoru Gašparcu iskazujemo našu potporu i zahvalnost na ovom velikom djelu kojim je pokazao hrabrost i odlučnost u provođenju nulte tolerancije prema fašizmu. Smrt fašizmu - sloboda narodu!", poručuju.

I.M.
Foto: Goran Perešin

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara