Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna

Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna
Ilustracija: EPA

U KALIFORNIJI će od 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.  

Zakonom, koji je potpisao guverner Gavin Newsom, zabranjuje se prodaja i izrada odjeće, cipela i torbi od životinjskog krzna, čime Kalifornija postaje prva američka država koja uvodi takvu zabranu.  

Kazna za kršenje zakona iznosit će 500 dolara

Iznimku čine rabljeni proizvodi od krzna, koža krava, jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje. 

Kazna za kršenje zakona iznosit će 500 dolara, a u slučaju ponovljenog čina 1000 dolara. 

Newson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje sudjelovanje većine životinja u cirkuskim predstavama.  Zakonu ne podliježe sudjelovanje životinja na rodeu, kao ni nastupi pripitomljenih pasa, mačaka i konja u cirkusima. 

Grupe za zaštitu životinja koje su pokrenule donošenje zakona o zabrani proizvodnje i prodaje predmeta od krzna pozdravile su guvernerovu odluku. 

Aktivisti pohvalili kalifornijskog guvernera

Američka skupina "Humane Society" u priopćenju je pohvalila guvernera i kalifornijske dužnosnike jer su shvatili da stanovništvo te države ne želi da njezino tržište pridonosi potražnji za proizvodima od krzna. 

"Industrija krzna svake godine uzrokuje patnju i smrt više od stotinu milijuna životinja diljem svijeta, a životinje na farmama za proizvodnju krzna prisiljene su živjeti u skučenim kavezima. Ondje su lišene mogućnosti za normalan život, a na kraju ih okrutno ubijaju plinom ili strujom", kazala je predsjednica grupe Kitty Block. 

Modna kuća Prada u svibnju je izvijestila da će prestati koristiti krzno u sezoni proljeće-ljeto 2020. godine, dok je britanski Selfridges najavio zabranu prodaje egzotične životinjske kože od veljače iduće godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara