Kalinić na tribini izvrijeđao GLAS, Anka Mrak Taritaš napustila prostoriju

Kalinić na tribini izvrijeđao GLAS, Anka Mrak Taritaš napustila prostoriju

Foto: Hina/Pixsell/Sanjin Strukic

JOŠ nije prekasno za spas sisačke rafinerije, postoje mehanizmi kojima Hrvatska može zaustaviti njezino zatvaranje, poruke su koje su odaslane s tribine "5 do 12 za Inu" u organizaciji Sindikata nova solidarnost.

Na tribini koja nije izazvala velik interes publike, uz tek desetak sudionika, zabilježen je manji incident kada je predavač Pavle Kalinić, koji je pozvan da govori o važnosti energetske samostalnosti, uputio uvrede na račun stranke GLAS, čija je predsjednica Anka Mrak Taritaš sjedila u publici. Ona je na to napustila tribinu.

Zaustavljanje zatvaranja rafinerije

Iako su najavljeno gašenje proizvodnje u postrojenju FCC (Fluid katalitički kreking) u Sisku i otpuštanja 40 radnika mnogi protumačili kao početak zatvaranje rafinerije, sudionici tribine poručili su da još nije kasno za njezin spas.

Naftni stručnjak Davor Štern smatra da zatvaranje tog odjela ne bi smio biti kraj rafinerije i ističe da postoje mehanizmi kojim se taj proces može zaustaviti. Naime, kaže Štern, mađarski MOL nije jedini koji upravlja Rafinerijom Sisak i Inom i odluka o tome trebala bi biti dogovor svih partnera koji upravljaju kompanijom.

Da vlada ima alate za zaustavljanje zatvaranja rafinerije smatra i energetski konzultant Jasminko Umičević, ali i upozorava da su, što vrijeme dulje prolazi, šanse za opstanak manje. Zakon o energiji brani zatvaranje rafinerija i nalaže ulaganja, pa striktnom primjenom zakona vlada ima alat da to i učini, pojasnio je.

Očekuju ozbiljnost


Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić kazao je kako od vlade očekuje ozbiljnost, odnosno da jasno kaže je li zajedno s MOL-om odlučila zatvoriti rafineriju. Ako nije, očekuje da stavi moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a.

Na sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u srijedu, najavio je Sekulić, jasno će izložiti sve podatke i analize pa očekuje konkretne rezultate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara