Kalinić o terorizmu: Našoj policiji trebaju duge cijevi, pod uvjetom da iz njih valjda znaju i pucati

Kalinić o terorizmu: Našoj policiji trebaju duge cijevi, pod uvjetom da iz njih valjda znaju i pucati

Foto: FAH

"NUŽNO je podići nivo sigurnosti u Hrvatskoj nakon događaja u Nici. Posebno zbog činjenice da se u Hrvatskoj održavaju Europske sveučilišne igre. Naime, dosadašnji teroristički napadi u Francuskoj i svijetu pokazali su da teroristi kao metu napada upravo odabiru ovakve 'masovne' događaje", kaže Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, koji je objavljivao znanstveno stručne radove na temu terorizma.

Više mrtvih na Bliskom istoku, više terorističkih akcija

Kalinić je za Index komentirao posljednje tragične događaje  u Francuskoj naglasivši da bi napadi mogli biti i češći što budu veći sukobi na Bliskom istoku.

"Što bude više mrtvih na Bliskom istoku bit će više terorističkih akcija sa smrtnim posljedicama. Europa je na prvoj liniji jer je prepoznata kao suodgovorna za ono što se ondje događa, dok je SAD za sada za njih ipak predaleko. Iz osvete i očaja mogle bi se poduzimati daljnje akcije", kaže Kalinić dodajući kako se teroristi unatoč očekivanjima nisu aktivirali za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu, zbog podignute razine sigurnosti, već su do odlučili napraviti odmah iza toga, kada je ta razina opala, a ljudi se opustili.

Nužna je nova strategija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat će i mijenjati neke stvari. Naime, do sada smo bili fokusirani na potragu za oružjem i bombom, a sada je krvoproliće napravio jedan kamion. Kao što su se antiteroristički odnosno sigurnosni protokoli mijenjali prema zrakoplovima u slučaju otmica šezdesetih i sedamdesetih godina te nakon napada na blizance, sada će se morati mijenjati protokoli što se tiče i ovakvih stvari", kaže Kalinić.

Kako je naglasio za sigurnost u Hrvatskoj nadležan je MUP, a odmah iz njih obavještajna službe.

Policija nam je neprimljena

"Nažalost dojma sam da je policija potpuno nepripremljena za ovo. U policijskom automobilu morale bi biti i duge cijevi i pancirke. Naravno uz uvjet da policajci znaju iz tih dugih cijevi i pucati. Niz je stvari koje nedostaje, no zaključak je da nam treba nova strategija u borbi protiv terorizma. Eventualni napad na bilo koje hrvatsko turističko odredište za našu zemlju bio bi katastrofalan", rekao je na kraju Kalinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara