Kambodža spremna Tajlandu platiti odštetu za uništene objekte

KAMBODŽA je u četvrtak priopćila da će Tajlandu platiti odštetu za štetu nastalu na tajlandskom veleposlanstvu i tajlandskim tvrtkama, koju je tijekom divljanja u srijedu u glavnom gradu Pnom Penu napravila kambodžanska nacionalistička svjetina.

Kambodžanski ministar obrane Tea Banh također je za tajlandsku televizijsku postaju rekao da Bangkok može poslati istražiteljski tim koji bi zajedno s lokalnim vlastima istražio okolnosti incidenta.

´Svakako da smo spremni platiti štetu i spremni smo omogućiti tajlandskim dužnosnicima da se uključe u istragu´, rekao je Banh.

On je dodao da su vlasti uhitile više stotina prosvjednika i pljačkaša. ´Uhvatili smo ključne sudionike incidenta´, rekao je Banh.

Protutajlandske demonstracije izbile su u srijedu nakon što je poznata tajlandska zvijezda soap-opere izjavila da 800 godina star hram Angkor Wat, kambodžanski nacionalni ponos otisnut na državnoj zastavi, pripada Tajlandu. Ona je odmah opovrgnula da je dala takvu izjavu.

Tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da prema prvim procjenama štete na tajlandskim objektima u glavnom gradu Kambodže iznose više od 23 milijuna američkih dolara.

Prosvjednici su u srijedu palili hotele ali i zgradu tvrtke mobilne telefonije, vlasništvo obitelji tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre. Sam premijer je zaprijetio vojnom intervencijom ne uspiju li kambodžanske vlasti smiriti stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak je u Bangkok stiglo više od 500 prestravljenih tajlandskih državljana iz Pnom Pena koji svjedoče o teroru prosvjednika.

Zahvaćena protutajlandskim ludilom, razjarena gomila u Pnom Penu palila je, pljačkala, uništila zgrade hotela, restauranta, poslovnih prostora u vlasništvu Tajlanđana izbjeglih u veleposlanstvo odakle su bili evakuirani vojnim zrakoplovom.

U srijedu su kambodžanski studenti zapalili i samu zgradu tajlandskog veleposlanstva u Pnom Penu.

Nasilje je izazvalo i diplomatsku buru. Tajland je povukao svog veleposlanika, prekinuo gospodarsku i tehničku suradnju, a u četvrtak objavio da je državna granica zatvorena za Kambodžance.

Kambodžanski premijer Hun Sen optužio je male ekstremističke skupine za poticanje nasilja koje je dovelo do pogoršanja odnosa dviju zemalja.

Diplomatski izvori, međutim, iako u svemu tome vide mnogo nelogičnosti, nagađaju da iza svega stoji prljava politička rabota kao uvod za opće izbore predviđene u srpnju ove godine.

S druge strane, siromašnoj Kambodži, članici desetočlane udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), jako ovisnoj o ulaganjima, robi i uslugama bogatijeg Tajlanda, takav slijed događaja može samo naškoditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara