Kanada će platiti oko milijardu dolara za seksualno nasilje u vojsci

Kanada će platiti oko milijardu dolara za seksualno nasilje u vojsci
Ilustracija Screenshot: YouTube

SAVEZNA vlada pristala je platiti gotovo milijardu dolara kako bi riješila tužbe pripadnika Oružanih snaga i djelatnika Odjela za nacionalnu obradu koji tvrde da u vojsci ima seksualnog zlostavljanja, javlja CNN

Vlada odbacuje odgovornost

Iako je vlada odbila priznati odgovornost za zlostavljanje, ipak je pristala na nagodbu. Prije prihvaćanja nagodbe vladini odvjetnici su pokušali zaustaviti tužbe odbacivanjem svoje odgovornosti za pojedinačne pripadnike unutar oružanih snaga koji, prema njihovom mišljenju, ulaze u domenu privatnog prava. Nakon što je premijer Justin Trudeau njihovo objašnjenje osudio, ubrzo je došlo do prihvaćanja nagodbe.

Kanadska vlada pristala je na isplatu gotovo milijardu dolara za pripadnike oružanih snaga i Odjela za nacionalnu obranu koji se žale na široko rasprostranjeno seksualno zlostavljanje u vojsci. 

Vlada će platiti 900 milijuna dolara za tužbe

Vlada je pristala platiti 900 milijuna dolara za tužbe bivših i sadašnjih zaposlenika koji su iskusili seksualno uznemiravanje, seksualno zlostavljanje ili diskriminaciju na temelju spola, rodnog identiteta ili svoje seksualne orijentacije. 

Pojedinačne isplate će se kretati između 5.000 i 55.000 dolara ovisno o vrsti "pretrpljenog zlostavljanja", a u iznimnim slučajevima taj iznos bi mogao doseći i 155.000 dolara. Na iznose će utjecati i broj podnesenih zahtjeva za odštetom. 

Savezni sud će donijeti konačnu odluku
 
Mi kao vlada svako seksualno nedolično ponašanje smatramo vrlo ozbiljnim, izjavio je novinarima premijer Justin Trudeau. Nitko se ne bi trebao osjećati nesigurnim na svom radnom mjestu u svom radnom okruženju. 

Savezni sud mora održati ročište sredinom rujna kako bi odlučio je li nagodba prihvatljiva ili ne, i ako je, potvrditi je. 

Promjene na vidiku

Ministar obrane Harjit Sajjan obećao je da će doći do pozitivnih i trajnih promjena u oružanim snagama. U okviru oružanih snaga pokrenute su inicijative poput Operacije časti i osnivanja Centra za reguliranje nedoličnog ponašanja kako bi se ubuduće mogle uložiti pritužbe i na osnovu njih provesti istrage. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara