Kanada je postala druga zemlja svijeta koja je legalizirala travu, a premijer Trudeau ima super poruku

Kanada je postala druga zemlja svijeta koja je legalizirala travu, a premijer Trudeau ima super poruku
Foto: EPA, 123RF

KANADA je jučer postala druga zemlja na svijetu koja je potpuno legalizirala marihuanu. 

Rekreativno pušenje marihuane uskoro će biti legalno u Kanadi nakon što je tamošnji senat u utorak usvojio povijesni zakon s 52 glasa za i 29 protiv.

Kanada je tako postala druga zemlja u svijetu, nakon Urugvaja, koja je legalizirala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane, a prva je koja je to učinila među najrazvijenijim zemljama svijeta koje pripadaju skupini G7.

Zakon C-45, poznatiji kao Zakon o kanabisu, proizlazi iz obećanja koje je kanadski premijer Jusin Trudeau dao u kampanji da će stati na kraj ilegalnom tržištu marihuane pomoću kojeg i djeca dolaze do tog opijata te da će suzbiti s tim povezan kriminal. 

Zakon kojim se legalizira rekreativno konzumiranje trave prvi put je predstavljen u travnju 2017., nakon usvajanja na senatu, a sada kanadske regije moraju donijeti nove propise što će, procjenjuje se, trajati do 12 tjedana. 

Očekuje se da će kao službeni početak primjene novog zakona o legalizaciji marihuane vlada odabrati neki datum u rujnu.

Trudeau poslao super poruku na Twitteru

Kanadski premijer Trudeau na Twitteru je komentirao odluku o legalizaciji.

"Bilo je previše lagano našoj djeci nabaviti marihuanu - i kriminalcima uzeti profit. Danas to mijenjamo. Naš plan da legaliziramo i reguliramo marihuanu upravo je prošao na Senatu. Obećanje ispunjeno", napisao je Trudeau. 

Ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould također je pohvalila odluku Senata. 

"Ovo je povijesna prekretnica za progresivnu Kanadu. Ovaj zakon će pomoći da zaštitimo naše mlade od rizika kanabisa, a da istovremeno spriječimo da profit završi u rukama kriminalaca i organiziranog kriminala", napisala je na Twitteru. 

Nakon što zakon bude i formalno potvrđen, odrasli će moći sa sobom nositi i razmjenjivati do 30 grama legalne marihuane u javnosti. Također će im biti dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke marihuane u svojim kućanstvima. 

Marihuana će se moći kupiti od prodavača koji imaju dozvolu kanadskih provincija i teritorija, ili od federalno ovlaštenih prodavača. Marihuana se neće moći prodavati na istim mjestima gdje i alkohol i cigarete. 

Minimalna dob za konzumaciju marihuane bit će 18 godina, piše CNN. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara