"Kanada je trebala tražiti ispriku od Hrvatske prije nego smo joj dopustili ulazak u NATO"

KANADSKI dnevnik "The Chronicle Herald" objavio je u današnjem izdanju komentar svojega kolumnista Scotta Taylora koji se osvrnuo na nedavno unakrsno ispitivanje zapovjednika kanadske kopnene vojske Andrewa Leslieja na suđenju trojici hrvatskih generala u Haagu.

Podsjetimo, Leslie je svjedočio u korist Tužiteljstva u Haagu gdje je pokušao potvrditi tezu o prekomjernom granatiranju Knina tijekom operacije Oluja. Obrana trojice umirovljenih generala, Čermaka, Gotovine i Markača, pokušala je srušiti Lesliejeve iskaze iznošenjem niza činjenica zbog kojih se kanadski visoki časnik našao u poziciji da je u nekim situacijama opovrgavao sam sebe.

Konačni udarac njegovom iskazu pred Sudom trebala je dati teza obrane prema kojoj je Leslie svoja saznanja o provođenju Oluje u Kninu iznio na način kojim će zapravo opravdati to što je u Kanadi svojedobno dobio visoko vojno odličje odnosno svoje kasnije imenovanje za zapovjednika kanadske Kopnene vojske.

Ovaj je potez naišao na oštro pero "Heraldovog" kolumniste Taylora koji je kanadske vlasti prozvao zbog toga što nisu stale u obranu svoga generala, ali je isto tako hrvatske generale prozvao ratnim zločincima i prije nego je završen dokazni postupak, a kamoli i prije donošenja ikakve presude.

"Hrvatski brand etničkog čišćenja"

Prošlog se tjedna general Leslie pojavio pred sudom u Haagu gdje je svjedočio protiv hrvatskih generala optuženih za ratne zločine. Događaj kojem je Leslie svjedočio dogodio se u kolovozu 1995. tijekom najnasilnije epizode etničkog čišćenja u građanskim ratovima koji su nagovijestili konačni raspad bivše Jugoslavije. U tom okruženju kanadska bojna i veliki broj kanadskih UN-ovih promatrača bili su stacionirani u Krajini, srpskoj etničkoj enklavi unutar novoproglašene neovisne hrvatske države, piše Taylor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku kolumne djelomično se dotiče okolnosti pod kojima se vodio rat u Hrvatskoj te piše kako se kanadski vojnici nisu borbeno suprotstavili nadirućoj Hrvatskoj vojsci tijekom Oluje, a jednako tako nije bilo ni otpora srpskih vojnih postrojbi koje su iskusile "hrvatski brand etničkog čišćenja", osobito u "neslavnom masakriranju i silovanju nevinih Srba u Medačkom džepu 1993."

Nakon što je srpska vojska pobjegla u BiH stotine tisuća srpskih izbjeglica počele su bježati u krajinski glavni grad Knin u kojem se tadašnji pukovnik Andrew Leslie nalazio sa svojom misijom u sklopu UN-a. Kako se vojna ofenziva približavala gradu, UN je upozorio hrvatske postrojbe da u gradu nema srpskih vojnih ciljeva te bi trebao biti tretiran kao "otvoreni grad".

Kanada neće trpjeti optužbe hrvatskih ratnih zločinaca

Unatoč UN-ovim upozorenjima, hrvatski su artiljerci pokrenuli razarujući napad koji je pobio stotine nemoćnih srpskih civila. U to su vrijeme Leslie i ostali kanadski visoki vojni časnici taj napad oštro označili kao ratni zločin, nastavlja Taylor i dodaje kako Leslie nije odustao od svjedočenja u Hagu usprkos domaćem političkom pritisku ni prijetnji unakrsnim ispitivanjem. "Očekivano, hrvatski general Ante Gotovina na Leslieja je 'nahuškao' svoje odvjetnike koji su ga odmah počeli blatiti", piše Heraldov kolumnist. "Gotovinin odvjetnički tim sad tako pokušava dokazati kako je Leslie pretjerao opisujući događaje iz 1995. godine kako bi sebi zaradio vojno odlikovanje", zaključuje Scott Taylor.

Taylor podsjeća kako se sličan slučaj dogodio prošlog rujna kad su dva hrvatska generala optuženi za zločine u Medačkom džepu okrivili kanadske mirotvorce za ubojstvo nevinih Srba. "Stoga, kad hrvatski ratni zločinci optužuju naše vojnike za slične strahote i bacaju ljagu na naše odlikovane generale, Kanada bi trebala tražiti ispriku i ime naših vojnika. Umjesto da smo mlako prihvatili slanje pozivnice Hrvatskoj za pristup NATO savezu prošli mjesec, trebali smo zahtijevati pravdu prije nego dopustimo Hrvatskoj ulazak u NATO. To je politička potpora kakvu naši vojnici zaslužuju", podvukao je Heraldov kolumnist.

I.K./J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara