Kanada razmatra uvođenje rodno neutralnih osobnih isprava

Kanada razmatra uvođenje rodno neutralnih osobnih isprava

Foto: Facebook, FAH

KANADSKI premijer Justin Trudeau u nedjelju je objavio da Kanada razmatra uvođenje rodno neutralnih osobnih isprava. Prvi kanadski premijer koji je sudjelovao u gay prideu nije iznio detalje niti rokove za ovu promjenu. Prema njegovim riječima, vlada razmatra najbolji način i proučava zakonske mogućnosti za provođenje ove inicijative.  

Kanadska pokrajina Ontario prošlog je tjedna najavila da će dopustiti uvođenje treće spolne oznake, X, za upotrebu na vozačkim dozvolama, koje se uobičajeni identifikacijski dokument u Sjevernoj Americi. Takva mogućnost već postoji u Australiji, Nepalu i na Novom Zelandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trudeau je prošlomjesečno smanjivanje ograničenja doniranja krvi koje je vrijedilo za homoseksualce nazvao "nedovoljno dobrim", i najavio da će vlada nastaviti raditi na ukidanju restrikcija. Prema novom propisu, homoseksualci mogu donirati krv ako su godinu dana apstinirali od seksualnih odnosa s muškarcima. Zakonski rok za to je prije nedavne promjene bio pet godina. 

Trudeau je izjavio da je ovogodišnji gay pride u Torontu bio posebno dirljiv zbog nedavnog pokolja u kojem je stradalo 49 ljudi u noćnom klubu Pulse na Floridi.

"Moramo zapamtiti da je važnost sigurnih prostora i sigurnih zajednica poput Pulsea nešto što treba čuvati", rekao je Trudeau.   
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara