Kanađanina "ratni drugovi" u Hrvatskoj 1993. otrovali kremom za čizme

Kanađanina "ratni drugovi" u Hrvatskoj 1993. otrovali kremom za čizme

KANAĐANIN Matt Stopford kojeg je kao pripadnika kanadskih snaga u Hrvatskoj 1993. godine otrovao njegov podređeni umjesto sudske presude od savezne je vlade dobio nagradu u iznosu od 625 tisuća dolara.

Naime, kako je svjedočio Stopford 1999. godine, njega se pokušalo otrovati kavom u koju je stavljena zaštitna krema za čizme, kiselina iz baterija, te kontaktne leće, pa je prava sreća što naum njegovih "ratnih drugova" nije uspio. Doduše, Stopford je ostao osakaćen tako da je danas slijep na jedno oko, ostao je bez nekoliko zubi, a i mora podnositi unutrašnja krvarenja koja mu svakodnevni život čine prilično tegobnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, rješavanje izvanparnične nagodbe s kanadskim Ministarstvom obrane, kojeg je Stopford tužio jer je ono tvrdilo da je više puta upozoren na pokušaje trovanja pa se ne osjeća odgovornim, kao i zbog toga što mu nije pružilo adekvatnu zdravstvenu skrb nakon povratka u domovinu, dobrano se razvlačilo, a ne bi ni krenulo da nakon tromjesečnog zanemarivanja ovog slučaja od strane suda nije po sili zakona morao biti pokrenut regularan proces. Kako dogovor postignut u srpnju 2006. godine još uvijek nije postao pravomoćan kanadska je vlada odlučila zadovoljiti Stopforda novčanom nagradom.      

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara