kandidati za predsjednika hsls-a predstavili svoje kandidature

Svo troje kandidata za predsjednika Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) na današnjem je Izbornom saboru stranke izjavilo da će upravo oni, budu li izabrani, vratiti vjerodostojnost stranci i povjerenje birača te izgraditi HSLS na liberalnim i načelima politike centra. L

Predstavljajući svoje kandidature pred više od 900 HSLS-ovih izaslanika na Zagrebačkom velesajmu, v.d. predsjednika stranke i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, glavni HSLS-ovac Međimurske županije i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Breglec i potpredsjednica HSLS-a Karlovačke županije Marija Fićurin, najavili su puni angažman u jačanju stranke i vraćanju svijesti među građanima da je snažna liberalna stranka više nego ikad potrebna Hrvatskoj.

Ističući kako će mu temeljni cilj biti vraćanje vjerodostojnosti i osobnosti stranke, Čehok je rekao da se HSLS mora graditi na liberalnim idejama te samostalnosti i samosvojnosti stranke.

"Danas Hrvatska više nego ikad treba snažnu liberalnu stranku, jer nemamo liberalnu demokraciju", poručio je.

Naglasio je kako će HSLS otvoriti vrata svim bivšim članovima ako budu prihvatili Statut i Program stranke, ali i poručio kako se protivi objedinjavanju tri liberalne stranke. "Ne treba nam ujedinjavanje s onima koji su malaksali ili podržavaju SDP. Radije bih onda koalirao s Račanom, nego s njegovim protezama", rekao je Čehok.

Da je programsko usmjerenje stranke kao prepoznatljive opcije liberalnih načela temelj podizanja poljuljanog rejtinga HSLS-a, smatra i Breglec.

On drži da je aktualno vodstvo stranke napustilo liberalni politički prostor, u koji su uskočile druge stranke, što je, tvrdi, i glavni razlog neuspjeha na parlamentarnim izborima. Najavio je da će, bude li izabran, obnoviti pregovore s HDZ-om kako bi HSLS dobio ministra, jer je, kaže, nedefinirani položaj ni u vlasti ni oporbi najštetniji za stranku.

Marija Fićurin, pak, drži da se HSLS mora osloboditi ideje o karizmatskom vođenju te dosljedno provoditi liberalne ideje, a ne ih samo proklamirati. "Potrebno je manje inzistirati na vođenju, a više na zajedništvu stranke", istaknula je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi HSLS-ovih izaslanika najviše je bilo govora o neuspjehu HSLS-a na parlamentarnim izborima, zatim je li je bilo politički mudro ići u koaliciju s DC-om, te kako vratiti povjerenje birača.

Čule su se optužbe na račun sadašnjeg vodstva da je loše vodilo izbornu kampanju, da nije prihvatilo krivnju i snosilo odgovornost za izborni neuspjeh, da u stranci "caruje frakcionaštvo".

Dio izaslanika kritizirao je vodstvo HSLS-a i zbog, kako su govorili, opstrukcije volje članstva da se uđe u koalicijsku vlast s HDZ-om. Vodstvu je zamjereno i da otvoreno podupire Čehoka za predsjednika stranke, no unatoč razočaranju zbog izbornog neuspjeha, velik dio HSLS-ovaca isticao je da stranka aktivnim radom može vratiti povjerenje birača i ponovno postati druga po snazi stranka u Hrvatskoj sa rejtingom od osam posto.

Budućeg predsjednika i vodstvo HSLS-a pozvali su da učine sve na jačanju i zajedništvu stranke u kojoj bi, tvrde, osnovni kriterij za obnašanje dužnosti trebala biti istinska i potvrđena lojalnost HSLS-u.

U pregovorima su se čuli i prijedlozi da se Dražen Budiša imenuje počasnim predsjednikom HSLS-a.

Svoje kandidature predstavilo je i 11 kandidata za četiri mjesta potpredsjednika stranke te kandidati za 33 člana Velikog vijeća.

(Hina) tr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara