Kandidatkinja za nasljednicu Angele Merkel: Stranka mora ostati ujedinjena

Kandidatkinja za nasljednicu Angele Merkel: Stranka mora ostati ujedinjena
Foto: EPA

TRENUTNO glavna kandidatkinja za nasljednicu kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da "stranka mora ostati ujedinjena" bez obzira na to kako u petak prođe glasanje za novog stranačkog čelnika.

"Najvažnija stvar - i mislim da to znaju svih troje kandidata - jest da CDU nakon glasanja ostane ujedinjena", kazala je Kramp Karrenbauer govoreći za javni tv-servis ZDF.

Kandidati - glavna tajnica stranke i kancelarkina favoritkinja Kramp-Karrenbauer, poslovni čovjek i nekadašnji čelnik stranačkog kluba u parlamentu Friedrich Merz te ministar zdravstva Jens Spahn - u kampanji su sve do početka stranačke konvencije na kojoj će se u petak glasati o novom čelniku njemačkih konzervativaca.

Promjene u stranačkoj politici

Ovaj izbor mogao bi dovesti do promjena u stranačkoj politici, što bi moglo biti odlučujuće kada je u pitanju mogućnost da Angela Merkel odradi mandat kancelarke do njegova kraja 2021. godine.

Veteran CDU-a i dugogodišnji ministar financija, sada čelnik Bundestaga, Wolfgang Schauble otvoreno je podupro Merza, nekadašnjeg Merkelina rivala kojega sada podupire konzervativno krilo stranke, što je naišlo na osude unutar stranke.

Govoreći za Rheinische Post, ministar gospodarstva Peter Altmaier, odan kancelarki, kritizirao je potez Schaeublea te otvoreno podupro Kramp-Karrenbauer kako bi "ujedinila CDU i dobila izbore".

Uloga Merza u imovinskom fondu BlackRock, jednom od najvećih u svijetu, dospjela je pod povećalo nakon što je objavio da će se kandidirati za stranačkog čelnika.

"Veliki plan"

U četvrtak je Andreas Ritzenhoff, trenutačno izvršni direktor tvrtke aluminijskih proizvoda Seidel, izrazio očekivanje da će u petak na konvenciji i on biti predložen kao četvrti kandidat i da će to učiniti stranački delegati.

Ritzenhoff, koji spada u novije članove stranke, kazao je da je osmislio "veliki plan" za Europu dodavši da "ako ne uspijemo stvoriti jednu zajedničku europsku naciju idućih nekoliko godina, postoji opasnost da će ta šansa biti izgubljena zauvijek".

Merkel je nakon loših stranačkih rezultata na regionalnim izborima u studenome odlučila da će se povući s čela stranke, no najavila je da namjerava ostati kancelarka do isteka mandata 2021.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara