Kaos oko Brexita u Britaniji, johnsonovci napadaju predsjednika parlamenta

Kaos oko Brexita u Britaniji, johnsonovci napadaju predsjednika parlamenta
Foto: EPA

BRITANSKA vlada još ima priliku svoj sporazum o Brexitu ratificirati na vrijeme kako bi krajem listopada napustila Europsku uniju, rekao je u predsjednik parlamenta John Bercow nakon što je odbacio mogućnost ponovnog glasanja na razočaranje brexitovaca.

"Ništa što sam danas rekao ni u kojem slučaju ne priječi vladi mogućnost da osigura ratifikaciju svog sporazuma o Brexitu ako do kraja mjeseca donese odgovarajući zakon za primjenu tog sporazuma", rekao je Bercow. 

"Vlada ima mogućnost, uz potporu Donjeg doma, ne samo da kaže što želi već da to i provede do listopada", rekao je. 

Bercow je to izjavio pošto je u ponedjeljak poslije podne odbacio vladin zahtjev za glasanjem o Johnsonovu sporazumu ocijenivši da se ništa nije promijenilo od subote kada su zastupnici s 322 glasa 'za' i 306 'protiv' prihvatili tzv. Letwinov amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu. 

Zastupnici su u subotu izglasali odgodu prihvaćanja dogovora Borisa Johnsona o Brexitu dok se on ne prihvati kao zakon.

Tim amandmanom zastupnik Oliver Letwin želi spriječi mogućnost neuređenog, dakle kaotičnog Brexita. 

Što sada?

Da bi zastupnici glasali o Johnsonovu sporazumu, vlada najprije mora predložiti, a zastupnici prihvatiti složeni zakonski okvir za provedbu tog sporazuma.

Premijer je zato pokušao u ponedjeljak ponovno pogurati svoj sporazum o Brexitu na glasanje, što je Bercow odbacio.

"Ukratko, današnji zahtjev sadržajno je jednak onome o kojem je donji dom glasao u subotu. Današnje okolnosti u biti su jednake onima u subotu", rekao je Bercow pa zaključio "Stoga je moja odluka da se o prijedlogu danas neće raspravljati jer bi to bilo ponavljanje", zaključio je.

Samo deset dana do 31. listopada, koji je Johnson zacrtao kao rok za izlazak iz Unije, stanje je opet kaotično jer britanski političari iznova raspravljaju treba li Britanija izaći iz EU-a sa sporazumom ili bez njega, dakle neuređeno, ili održati novi referendum. 

Brexitovci razočarani

Premijer Johnson razočaran je današnjom odlukom predsjednika parlamenta, rekao je Johnsonov glasnogovornik i ustvrdio da je time onemogućio provedbu volje britanskog naroda.

Glasnogovornik je najavio da će vlada ovaj tjedan podnijeti parlamentu traženi zakonski prijedlog za provedbu sporazuma o Brexitu.

Oporbena stranka laburista planira, međutim, zakonske promjene koje bi  taj sporazum učinile neprihvatljivim dijelu konzervativaca - a te promjene uključuju novi referendum o Brexitu, čemu se tvrdi brexitovci protive.  

I drugi pristaše Brexita razočarani su. 

"Uočljivo je kako često idete na ruku jednima, a ne drugima", rekao je  Bernard Jenkin, probrexitovski nastrojen konzervativni zastupnik. 

Bercow je takve kritike odbacio rekavši da je njegova odluka časna i temeljena na dugoj tradiciji donjeg doma. 

"On sada gunđa jer mu se ne sviđa odluka", komentirao je Bercow Jenkinovu primjedbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara