Karadžić pod istragom jer se telefonom uključio na tribinu u Crnoj Gori

Karadžić pod istragom jer se telefonom uključio na tribinu u Crnoj Gori
Foto: EPA

UN-ov sud za ratne zločine nadzirat će telefonske razgovore osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića nakon što se bivši vođa bosanskih Srba telefonom bez odobrenja uključio u javnu tribinu u Crnoj Gori, objavljeno je na mrežnim stranicama suda. 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda (ICTY), piše da će Karadžićevu komunikaciju nadzirati tijekom sedam dana, počevši od 6. svibnja. 

Osuđen 20. ožujka pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Bosni i Hercegovini, Karadžić je još u pritvoru u Scheveningu u Haagu gdje čeka da bude prevezen u neku europsku zemlju na odsluženje kazne. 

Uključivanje u tribinu

MICT je primio informaciju da se Karadžić 3. svibnja telefonski uključio u javnu tribinu u Podgorici u Crnoj Gori, stoji na mrežnim stranicama suda.  

"Dežurni službenik nije pritvoreniku prethodno dao odobrenje za korištenje sredstava komunikacije", navodi tajnik suda Olufemi Elias.

"S obzirom na to da pritvorenik (u Scheveningu) nije prethodno dobio odobrenje (...) za javno nastupanje u bilo kojem obliku (...), sud smatra da je pritvorenik mogao počiniti prekršaj", navodi se. 

MICT će također preslušati i sažeti neprivilegirane telefonske razgovore koje je Karadžić vodio u proteklih pet dana, uključivo 1. svibnja.

Karadžić (73) je u prvostupanjskom postupku pred ICTY-jem bio osuđen na 40 godina zatvora za najteže zločine počinjene na području Europe od Drugog svjetskog rata. Prvostupanjskom presudom 2016. proglašen je krivim za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja što su ih počinile snage bosanskih Srba tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude i osudilo ga na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostupanjskom postupku, neodgovarajuća kazna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara