Karadžić traži da se Holbrooke i drugi svjetski dužnosnici pojave na sudu

Karadžić traži da se Holbrooke i drugi svjetski dužnosnici pojave na sudu

JESU li bivši američki pregovarač Richard Holbrooke i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zaista postigli dogovor o tome da potonji neće biti izručen Haškom tribunalu možda će se uskoro doznati na samom suđenju.

Naime, Karadžić je od samog suda zatražio da pozove Holbrookea ne bi li posvjedočio da je dogovor 1995. godine ipak postojao. "Kako bi proces bio pravovaljan, predlažem da naredite Richardu Holbrookeu da iziđe pred vas i kaže pod prisegom je li postojao takav dogovor", napisao je Karadžić u zahtjevu koji je uputio haškim sucima.

Karadžić na sudu hoće vidjeti i bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright

Osim Holbrookea, Karadžić drži da bi se i drugi svjetski politički dužnosnici mogli ispričati svoja saznanja o istom dogovoru. Tako je Karadžić otvoreno naveo na koga pritom cilja - na spisku su se našli bivši diplomat William Stuebner, zatim glavni tužitelj Haškog suda u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma Richard Goldstone, ali i bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright.

"Albright je predložila da se sklonim u Rusiju, Grčku, ili da se pomaknem makar u Bijeljinu, samo da napustim Pala", što je Karadžić prihvatio, pa je pod drugim identitetom radio u Beogradu i to, kako je napisao, "da bi se izdržavao, jer sam bio bez financija za život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Holbrooke je od Karadžića "tražio" da ne objavljuje književna djela

Karadžić nadalje navodi potankosti samog dogovora. "Ponuda je bila sljedeća: trebao sam se povući ne samo s javnih funkcija nego i s onih u stranci i sasvim nestati iz javnog života, ne davati intervjue, pa čak ni objavljivati književna djela, kao i da postanem nevidljiv puno prije kompletne provedbe Daytonskog sporazuma", nanizao je Karadžić dodajući kako je Holbrooke obećao i da "Srpskoj demokratskoj stranci neće biti zabranjeno sudjelovanje na izborima nakon rata".

Holbrooke priznaje da je s Karadžićem pregovarao, ali u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma, dok odbacuje optužbe kako Karadžić neće biti sudski gonjen.

"Holbrooke prelazi na plan B - likvidacija Radovana Karadžića"

Bivši predsjednik Republike Srpske ustraje kako Holbrooke želi njegovu smrt. "U nemogućnosti da ispuni svoje obveze koje je preuzeo u ime SAD-a, Holbrooke prelazi na plan B, a to je likvidacija Radovana Karadžića", objasnio je Karadžić što mu je spremao američki pregovarač.

"Namjera da me likvidiraju je bila više nego očita, što potvrđuju aktualne izjave Richarda Holbrookea kako žali što se ovdje ne izriče smrtna kazna", poručio je Karadžić.

"Tako taj sporazum, koje mi je trebao osigurati spokojstvo i slobodu, postao je izvor krajnje opasnosti po moj život, kao i živote moje obitelji, pa i prijatelja", dok mu je život daleko od javnosti "uskratio mogućnost obrane mojih interesa i prava", zaključuje Karadžić.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara