Karadžić zaštitu uživao sve dok ga CIA nije uhvatila da izigrava SAD?

Karadžić zaštitu uživao sve dok ga CIA nije uhvatila da izigrava SAD?

RADOVAN KARADŽIĆ zaštitu Sjedinjenih Država, koju je postigao zahvaljujući sporazumom s Richardom Holbrookeom, je uživao sve do 2000. godine kada ga je CIA uhvatila da iz sjenke i dalje rukovodi Srpskom demokratskom strankom (SDS) u Republici Srpskoj, javlja beogradski Blic.

Pitanje dana: Tko je prodao Karadžića?

Isti izvor se poziva na tvrdnje izuzetno obavještenog neimenovanog sugovornika koji je rekao da mu je Holbrooke osobno priznao postojanje dogovora s Karadžićem prema kojem bi SAD Karadžiću omogućile zaštitu od kaznenog progona pred Međunarodnim sudom u zamjenu za potpuno i trajno povlačenje iz političkog i bilo kakvog javnog djelovanja u BiH.

Beogradski list također prenosi tvrdnju sugovornika koji je rekao da nije siguran postoji li ikakav pismeni dokument koji može potvrditi postojanje sporazuma Karadžića s Holbrookeom odnosno Sjedinjenim Državama. Karadžić je naime u četvrtak pred sucom Alphonsom Oriem, kao i u pismenom podnesku o neregularnostima vezanim uz njegovo privođenje u Haag, ustvrdio da je sporazum s Holbrookeom postignut u ima SAD-a, a ne Holbrookea osobno.

Amerikanci "poludili"

Na pitanje o tome što se dogodilo da su SAD promijenile stav te podržale izručenje Karadžića haškom sudu, anonimni sugovornik je rekao da su Amerikanci "poludili" 2000. godine kada su shvatili da Karadžić iz sjene i dalje rukovodi SDS-om.

"Tijekom 2000. godine, kada su se održavali izbori u BiH, CIA je doznala da Karadžić i dalje iz sjene rukovodi SDS-om, iako su imali dogovor da se neće miješati u politička zbivanja. Iste je godine u Bijeljini održan skup SDS-a kojim je osobno rukovodio Karadžić. Preko telefona je članovima i rukovodstvu stranke davao upute koga treba smijeniti, a koga postaviti na koju funkciju. Osobno je bio angažiran u svim aktivnostima SDS-a.", prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIA je presrela telefonsku liniju Karadžića s čelništvom SDS-a, nakon čega su Amerikanci postali svjesni da ih Karadžić cijelo vrijeme izigrava. Pokušali su zabraniti SDS, međutim tada se tome oštro usprotivio tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch. Navodno je Richard Holbrooke htio još jedan dogovor, ali su SAD i CIA ipak povukli neslužbenu zaštitu koju je Karadžić do tada uživao.

Sporazum u zamjenu za mir u BiH

Zaštita se na terenu očitovala tako da su američki vojnici koji su 1996. i 1997. stigli u BiH, odnosno u Republiku Srpsku, dobili uputu da ne hvataju niti ne privode Radovana Karadžića. Njegov imunitet pred drugim obavještajnim službama, poput francuske i britanske, dio je dogovora CIA-e s tim službama, piše Blic. Ova teza mogla bi biti istinita obzirom da se potkraj 90-ih godina govorilo da se Karadžić nesmetano kreće "pred nosom" stranih vojnih snaga, unatoč postojanju haške optužnice.

Blic također piše da su dijelovi RS kojima se Karadžić tada kretao, Pale i istočna RS, bili u francuskim i američkim zonama rasporeda u sklopu mirovne misije u BiH, što dodatno potkrepljuje tezu o dogovoru s Karadžićem.

Na dogovor se navodno išlo nakon što su bosanski Srbi pod vodstvom Karadžića pokazali da nemaju namjeru samo tako potpisati Dejtonski sporazum pa se Karadžić izborio za imunitet od progona u zamjenu za potpisivanja sporazuma iz Daytona koji je zaustavio rat u BiH, ali ni izdaleka nije riješio političke probleme koje ta zemlja i danas duboko proživljava.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara