Karadžićevi posteri po Beogradu uoči dolaska Carle del Ponte

Karadžićevi posteri po Beogradu uoči dolaska Carle del Ponte
POSTERI bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića obljepljeni su po Beogradu u nedjelju navečer uoči dolaska glavne tužiteljice Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Carle Del Ponte.

Postere s likom Radovana Karadžića i natpisom "Je li obrana vlastitog naroda zločin?" na glavnoj beogradskoj ulici Knez Mihajlovoj obljepila je nepoznata skupina.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte danas poslijepodne dolazi u jednodnevni posjet Beogradu, gdje će ponovo zatražiti izručenje odbjeglih haaških optuženika, prvenstveno Ratka Mladića i Veselina Šljivančanina, te pristup dokumentima iz vojnih arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavna haaška tužiteljica razgovarat će danas u Beogradu s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, vršiteljicom dužnosti predsjednika Srbije Natašom Mićić, ministrima obrane i vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Goranom Svilanovićem, srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem i republičkim javnim tužiteljem Đorđem Ostojićem.

Osim izručenja Mladića i Šljivančanina, Carla del Ponte zatražit će, kako je najavljeno, izručenje još nekoliko optuženih za zločin u Srebrenici koji se skrivaju u Srbiji, poglavito Vinka Pandurevića, bivšeg komandanta Zvorničke brigade VRS, koja je izravno sudjelovala u srebreničkom zločinu. Carla del Ponte će, također, beogradske sugovornike upozoriti da su istekli svi rokovi za predaju 155 dokumenata iz vojnih arhiva koji su vezani za suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Kako je najavljeno, Del Ponte će tražiti uvid u 150 dokumenata koji se čuvaju u vojnim arhivima u Beogradu i obavijestit će srpske vlasti o tome gdje se nalazi Karadžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara