Karamarka napustila i Kolinda, HDZ-u ostali vjerni samo oni koji bez njih ne postoje

Karamarka napustila i Kolinda, HDZ-u ostali vjerni samo oni koji bez njih ne postoje

Foto: Hina

"TIJEKOM konzultacija me nitko nije uvjerio da ima potporu od 76 glasova za mandatara. Natpolovična većina je zauzela stav da se trebaju raspisati izbori. Ustavni rok od 30 dana za konzultacije je nemoguće skratiti, apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije", u kratkoj izjavi medijima danas poslijepodne, netom nakon završenog prvog dana konzultacija rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda je današnjom izjavom jasno i nedvosmisleno dala do znanja kako je besmisleno nastaviti ovu političku agoniju u kojoj je jasno da nitko neće sastaviti novu većinu u roku od 30 dana.

HDZ je danima, odnosno tjednima, loše blefirao kako kontrolira situaciju i ima dovoljno ruku za saborsku većinu. No, a znalo se to od početka, većinu nije imao.

Štoviše, na samom kraju balade napustili su ih neki saveznici koji su im još prije nekoliko dana držali stranu.

Zastupnicima koji su u saborsku proceduru uputili prijedloge za raspuštanje Hrvatskoga sabora u petak poslijepodne pridružio se još jedan klub dosadašnje vladajuće koalicije – BM 365, čime je broj onih koji traže raspuštanje Sabora porastao na 91. Baš je Milan Bandić prvi počeo prijetiti Mostu preslagivanjem, a član Bandićeva kluba zastupnika Milivoj Špika euforično je pred nekoliko tjedana govorio o novoj saborskoj većini na čelu s HDZ-om.

Karamarko ne odustaje

Upravo zbog toga riječi Tomislava Karamarka o tome kako ne odustaju zvuče kao puka fraza, formalnost koju lider stranke mora reći bez obzira što je sve odavno jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rekli smo da mi imamo našeg kandidata za mandatara i da ćemo pokušati preokrenuti ovu priču od 82 potpisa koji su iniciranje jednog postupka, ali u tom vremenu ćemo još uvijek pregovarati s ljudima s kojima smo već počeli. Nama su izbori najneprihvatljiviji zbog gubljenja vremena i troškova. Ako to bude neminovno prihvatit ćemo", rekao je Karamarko nakon konzultacija kod Kolinde.

Što se tiče raspuštanja Sabora, Karamarko kaže da su bitni glasovi, a ne sami potpisi.

"S nekima kojima smo razgovarali i koji su rekli da neće potpisati na kraju jesu. Mogu se i opet predomisliti", rekao je Karamarko koji tvrdi da će se do zadnjeg truditi da presloži većinu.

"Taktika je bila dobra, ali se očito nisu svi držali dogovora. O tome ćemo ovih dana popričati", rekao je Karamarko u stilu nogometnog trenera kojemu još uvijek nije jasno kako je izgubio utakmicu.

Ostao samo vjerni HSP AS

HDZ je, sve je jasnije, ostao sam. Jedini koji im još uvijek javno i bespogovorno drže stranu su zastupnici HSP AS-a koji bez političkog dogovora s HDZ-om Sabora vjerojatno nikada ne bi vidjeli.

Ono što smo mi rekli predsjednici je da podupiremo gospodina Zdravka Marića, to smo sada u Klubu HDZ-a i učinili. Mi iz HSP-a AS nikada nikoga nismo izdali, nismo okrenuli leđa ni Karamarku ni Domoljubnoj koaliciji, spremni smo na sve pa i na izbore. Pričekat ćemo moralnu vertikalu, predsjednicu, koja je još uvijek ikona desnice, da kaže svoj stav", komentirao je u Saboru Pero Ćorić.

Sve u svemu, izbori su samo pitanje vremena. Nakon burne političke jeseni, zime i proljeća, početak ljeta, čini se, donijet će kratkotrajno smirivanje situacije na političkoj sceni. Naravno, to neće dugo potrajati jer izbori u rujnu sa sobom nose kampanju i novu rundu mučnih političkih pregovora u slaganju vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara