Karamarko: Ako Slovenija i Austrija zatvore granice, i Hrvatska će ih zatvoriti

Karamarko: Ako Slovenija i Austrija zatvore granice, i Hrvatska će ih zatvoriti

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će se najkasnije u četvrtak prijepodne javno znati imena budućih ministara.

"Nadam se da će u srijedu proces biti gotov, najkasnije u četvrtak dopodne, i vjerojatno ćemo tada odlučiti imena ministara predočiti javnosti", rekao je Karamarko novinarima u ponedjeljak u središnjici HDZ-a upitan znaju li se već imena nekih ministara.

Dodao je kako postoje već neka imena, s nekim imenima se barata, ali je dogovor da se imena ne iznose do zadnjeg trenutka. Smatra i kako vezano uz imena ministara neće biti iznenađenja, ali i da će biti onih osoba koje nisu eksponirane u javnosti, ali su stručne.

Najavio je i da će u petak u Hrvatskom saboru mandatar Tihomir Orešković predstaviti program rada vlade istaknuvši kako je u njemu svakako smanjenje javnog duga i dizanje kreditnog rejtinga zemlje, kako bi se dobili krediti po manjoj kamati koji bi se ulagali u gospodarstvo. "To ne može ići u neprofitabilni i javni sektor, već u realni sektor", poručio je.

Karamarko je kazao i da će ugovor o suradnji s Mostom potpisati ovih dana. "Mi smo se načelno dogovorili i radi se prema tom dogovoru. Vidjet ćemo kada ćemo to formalizirati, možda danas, sutra ili prekosutra. Možda i kad formiramo vladu. Sve ide svojim tijekom", rekao je.  

Hrvatska će zatvoriti granice ako to naprave Slovenija i Austrija

Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako će i Hrvatska, ako Slovenija i Austrija zatvore granice za izbjeglice, to isto učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ćemo napraviti i mi. To je domino efekt koji će cijela Europa morati ispoštivati. Što ćemo s tolikim imigrantima ako ih druge države neće prihvaćati. Ako Njemačka stane s tim, zar je Hrvatska najmoćnija europska država koja može rješavati taj problem. Pribjeći ćemo onim metodama i sredstvima kojima pribjegavaju i naše partnerske zemlje", kazao je Karamarko upitan što će Hrvatska napraviti ako Slovenija i Austrija zatvore granice izbjeglicama i imigrantima.

Izrazio je zabrinutost mogućom eskalacijom izbjegličke krize istaknuvši kako je to posljedica nerada i nekooperativnosti trenutne vlade koja je, kako je upozorio, izbjegavala ući u meritum problema i razgovarati s našim susjedima i partnerima u EU o toj krizi.

"Ako Slovenija zatvori granicu prema Hrvatskoj i ako mješovite njemačko-austrijsko-slovenske granične ophodnje budu obilazile našu granicu sa Slovenojim znači da će Hrvatska postati 'slijepo crijevo' na što već mjesecima upozorava HDZ da se ne smije dogoditi", upozorio je.  Ponovio je kako su još na početku tražili, ne da se naše granice zatvore, već čvršće kontroliraju te da se ima uvid tko ulazi u zemlju. Upitao se i kako se moglo dogoditi da teroristi koji su izvršili napad u Parizu prođu kroz našu zemlju.

"Vrijeme je da ova vlada ode i da je što prije zaboravimo"

Karamarko je naglasio kako Hrvatska ima budućnost kada se za pet dana riješi sadašnje neinventivne vlade koja je, kako je istaknuo, samo okolo dijelila lekcije a zemlju zadužila za novih sto milijardi kuna. "Vrijeme je da odu i da ih što prije zaboravimo. Iako ćemo ih pamtiti po njihovoj gluposti i neučinkovitosti", rekao je.

Vezano uz izjavu ministra unutarnjih poslova na odlasku Ranka Ostojića na njegovu Facebook profilu kako "dolazi vrijeme u kojem pazite imate li zavjese i najbolje da spuštate rolete", odgovorio je da se radi o "jako duhovitim ljudima i gubitnicima" koji odlaze pa su sada cinični.  "Nije vrijeme za to. Na kraju su vrlo neozbiljni, ali nije tragedija što su neozbiljni na kraju već što su neozbiljni bili čitav mandat i zato je Hrvatska u situaciji kakva jest.

Karamarko je, upitan kako komentira što će pojedini saboski zastupnici dok mijenjaju trenutne ministre za dva sata rada 'uzeti' 145.000 kuna, odgovorio kako je to proceduralno na žalost tako. Naveo je kako se moralo doći do saborske većine i izabrati novi predsjednik Hrvatskog sabora, što je trajalo koliko je trajalo.

"Zvuči ružno da se za dva sata može toliko zaraditi ali to neće biti praksa, jer će Sabor početi raditi i donositi zakone  koji će zemlju dovesti u bolju gosporarsku poziciju", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara