Karamarko u 10 sati prekida šutnju: Hoće li otići sam ili će ga HDZ-ovci morati zbaciti s trona?

Karamarko u 10 sati prekida šutnju: Hoće li otići sam ili će ga HDZ-ovci morati zbaciti s trona?

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko održat će konferenciju za novinare u središnjici stranke U 10 sati. Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević izjavio je jučer kako je u HDZ-u dominantan stav prema kojemu od predsjednika stranke Tomislava Karamarka očekuju ostavku.

> Index doznaje: Ako Karamarko ne podnese ostavku, HDZ će ga smijeniti

Sat vremena kasnije, u 11 sati, održat će se predsjedništvo HDZ-a, po prvi put nakon pada Vlade. Predsjedništvo se trebalo sastati jučer, no Karamarko je odgodio sjednicu. Očekivalo se da će se raspravljati o zahtjevima sve većeg broja HDZ-ovaca za Karamarkovom ostavkom.

Naime, kako je jučer doznao Index, ako Karamarko sam ne podnese ostavku, HDZ će ga smijeniti, odnosno prisiliti na smjenu.

Tolušić je danas izjavio kako na Predsjedništvo HDZ-a dolazi "sa svojom glavom" i da će tako i nastupiti, a s njim se složio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Doći ćemo sa svojim glavama na Predsjedništvo", rekao je potom Tolušić, a Butković dodao da "podržava Tomu", objasnivši da misli na Tolušića.

Karamarkovu ostavku u subotu je zatražila i skupina osnivača stranke kako bi se, navode, time u stranci otvorio postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetero osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je da pod Karamarkovim vodstvom HDZ-ova politika u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ-a kakvu je osmislio i vodio  Franjo Tuđman, s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku Vladu, a na vlast je došao isključivo političkom voljom Mosta.

Andrej Plenković planira preuzeti kormilo stranke

Što se tiče novog predsjednika, spominje se nekoliko imena - Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović, Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković i Damir Jelić. Po izvorima koji su željeli ostati anonimni, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nema ambicija kandidirati se za mjesto predsjednika HDZ-a, već mu je najbitnija stabilnost stranke.

Index je jučer doznao i kako HDZ planira preuzeti europarlamentarac Andrej Plenković.

> DOZNAJEMO Plenković je spreman preuzeti HDZ

"On je spreman preuzeti HDZ i vratiti stranci rejting. Uskoro će to i javno obznaniti", rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a.

Podsjetimo kako je upravo Plenković bio taj koji je prvi javno kritizirao šefa stranke Tomislava Karamarka, na Općem saboru HDZ-a u Lisinskom 28. svibnja.

"Stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svoga člana", kazao je tada Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara