Kardinal Puljić: Crkva je jedina koja hrabro pristupa zlouporabi djece

Kardinal Puljić: Crkva je jedina koja hrabro pristupa zlouporabi djece
Foto: Hina

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici, ali je dodao da je toga bilo "vrlo malo" te da se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

"U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo (to) uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna", kazao je kardinal Puljić u Vatikanu u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Puljić: Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa zloporabi djece

Vrhbosanski nadbiskup je među sudionicima skupa o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece koji je sazvao papa Franjo.

Kardinal Puljić je podsjetio kako je Sveti Otac pozvao da se s ovakvim zlodjelima Crkva hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloporabi djece", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama, a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koji su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH, kardinal Puljić je odgovorio niječno.

Kazao je da je problem u nedefiniranim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Sada se čekaju upute i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Crkvi u BiH odlučiti što dalje činiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara