Karlovac: Akcija "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

NA KARLOVAČKOM Trgu Alojzija Stepinca izloženo je danas u sklopu akcije "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" 18 ženskih silueta prirodne veličine, a predstavljaju žene koje su u proteklih 18 mjeseci u Hrvatskoj ubili njihovi vjenčani ili nevjenčani supružnici.

Akcija, u organizaciji ženske grupe Korak i u koordinaciji sa Ženskom mrežom Hrvatske, već je održana u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a nakon Karlovca nastavit će se u Virovitici, Puli, Osijeku, Splitu i drugim gradovima.

Na svakoj silueti piše ime, životna dob žrtve, mjesto na kojem je umorena te sredstvo kojim je usmrćena.

Među građanima koji su se raspitivali za akciju, najviše je bilo muškaraca od kojih je većina pitala aktivistice Ženske grupe Korak "tko štiti muževe od maltretiranja žena". Bilo je i onih koji su tvrdili da je "većina žena kriva što ih muževi tuku".

Koordinatorica Ženske grupe Korak Sadika Zvirkić najodlučnije je odbacila takve komentare Karlovčana. "Stajalište da su zlostavljane žene same za to krive potpuno je neprihvatljivo", rekla je.

Istaknula je da nitko ne treba trpjeti nasilje te se usprotivila zatvaranje očiju susjeda, institucija i društva u cjelini pred nasiljem nad ženama.(Hina) vhor ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara