Karlovac: Kako na okoliš utječu vojne vježbe na slunjskom poligonu

VIJEĆNICI Skupštine Karlovačke županije prihvatili su danas prijedlog Kluba vijećnika HSLS-a da se hitno organizira tematska sjednica o utjecaju vojnih vježbi na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, a posebno vježbi koje provodi američka vojska.

Zahtjev HSLS-a potkrijepljen je pisanim očitovanjem Hrvatskog zavoda za toksikologiju od 29. svibnja 2003., u kojem ravnatelj Zavoda Franjo Plavšić potvrđuje da se pri provođenju vojnih vježbi oslobađaju mnoge poznate i nepoznate otrovne tvari.

U zapadnim zemljama vojne vježbe se ili premještaju u druge zemlje ili obavljaju pod posebnim uvjetima zaštite okoliša i zdravlja ljudi, a otpad se propisno zbrinjava, navodu Plavšić. "Stručno podržavamo sve prijedloge koji vode očuvanju tog izrazito vrijednog kraja od štetnog djelovanja opasnih tvari iz bilo kojih izvora, a posebno zbog njegova bogatstva kvalitetnim vodama", piše u očitovanju ravnatelj Zavoda Franjo Plavšić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je vijećnica HSLS-a Marija Fićurin pročitala taj dopis, rekla je da je RH s postrojbama SAD-a još prije dvije godine potpisala ugovor o korištenju vježbališta, a da tom ugovoru nije prethodila studija utjecaja na okoliš te nije napravljena analiza kako će se vojne vježbe odraziti na razvoj turizma i gospodarstvo u cjelini. Kako je rekla, ta problematika nije ni pravno regulirana. HSLS zato teži da se lokalna zajednica uključi u izradu strategije razvoja vojnog vježbališta zajedno s nadležnim ministarstvima i službama, a sve zato da može kontrolirati što se radi na njezinu području te uskladiti vlastiti razvoj s djelovanjem vježbališta na dobrobit građana.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Ivan Martinić, koji je danas boravio u Karlovcu u vezi s aktivnostima Udruge za zaštitu okoliša, za Hinu je rekao da postojeći Pravilnik o izradi studija o utjecaju na okoliš ne sadrži kategoriju vojnih poligona pa se i nije formalno trebala raditi procjena utjecaja na okoliš pri sklapanju ugovora s vojskom SAD-a.

Međutim, kako je naglasio, sve su zajedničke vježbe domaćih i inozemnih snaga na vojnom poligonu u Slunju pratili inspektori za zaštitu okoliša i stručnjaci nadležnog ministarstva. Napravljeno je nekoliko analiza, a one će biti važne pri izradi zajedničkog mišljenja na kojem sada rade četiri uprave - za zaštitu okoliša, za zaštitu prirode, za inspekcijske poslove i za upravno-pravne poslove. Martinić očekuje da će zajedničko mišljenje o vojnom poligonu u Slunju biti gotovo u sljedećih deset dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara