karlovac- ministar vidović na ziliku

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović posjetio je danas Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ´Vladimir Nazor´ u Karlovcu, u kojemu je smješteno osamdesetero djece, te je tamo prisustvovao 30. Zimskoj likovnoj koloniji ZILIK.

U Gradskom kazalištu Zorinu domu bit će večeras otvorena izložba 29 karlovačkih umjetnika koji su od 1999. do 2002. slikali na ZILIK-u. Budući da je kroz tih 30 godina s djecom Doma radilo već 500-tinjak likovnih umjetnika zemlje i svijeta ministar Vidović je svima zahvalio što su dio svog pedagoškog i umjetničkog senzibiliteta podarili djeci koja su se zbog najrazličitijih okolnosti našla u tom domu. Po tome je karlovački dom jedinstven i trebalo bi njegova iskustva prenijeti i na druge slične ustanove, rekao je ministar Vidović.

U Hrvatskoj je 3300 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, od čega 1100 u domovima, a 2200 u udomiteljskim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U karlovački dom svakoga dana dolazi i dvadesetoro djece koji su u svojoj prirodnoj obitelji, ali im se dnevnim boravkom u domu omogućavaju prehrana i obrazovanje.

Ministar Vidović pojasnio je da je trend u svijetu deinstitucionalizacija te skrbi pa i Hrvatska nastoji razviti oblike skrbi najbliže obiteljskom životu. Govoriti o tome da je najbolje da se domovi zatvore, preuranjeno je, rekao je ministar i pojasnio da je potrebno proširivati aktivnosti domova kao i izvaninstitucionalne oblike skrbi.

Za djecu bez roditeljske skrbi najbolje je rješenje usvajanje, istaknuo je ministar te je primijetio kako je potrebno olakšati proceduru usvajanja. Izmjenama Zakona o obitelji nastojat ćemo pomaknuti dobnu granicu usvajatelja sa sadašnjih 35 godina na više, što će omogućiti da se veći broj djece nađe u obiteljskom okružju, rekao je ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara