Karlovac: Može početi berba grožđa potugisca, chardonnaya, pinota ...

BERBA grožđa vinskih sorti prve etape dozrijevanja portugisca, chardonnaya, sivog i bijelog pinota, traminca i žutog muškata u ozaljskovivodinskom vinogorju, u Karlovačkoj županiji, može početi.

Pokazuju to mjerenja sladora i kiselina povjerenika Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo za Karlovačku županiju, doznaje se danas od agronoma Zorana Hotka, koji je zatražio od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo odobrenje da sutra počne berba tih sorti.

Koncentracija šećera spomenutih sorti prve etape sazrijevanja je od 18,5 do 23 posto, što je dobro, ali u zadnjih nekoliko dana brzo opada omjer ukupnih kiselina.

Naime, mjerenja obavljena u nedjelju, 24. kolovoza, pokazala su 6,4 do 7,7 grama po litri ukupnih kiselina u grožđu, što je nešto manje nego što je izmjereno tjedan dana ranije.

"Za harmoniju u vinu potrebno je takvo grožđe što brže pobrati kako nivo ukupnih kiselina ne bi dalje opadao", kaže agronom Hotko.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da u svojih 23 godine staža ne pamti raniju berbu. Grožđe roda 2000. godine imalo je odobrenje o početku berbe već 30. kolovoza, ali za manji broj sorti.

Sorte druge etape dozrijevanja - frankovka, rajnski rizling i mješavina bijelih sorata bit će također zrele za berbu za 10-tak dana. To je važno jer je moguće da se berba obavi prije mogućih obilnijih kiša koje bi, nakon dugog razdoblja suše, mogle uvjetovati pucanje bobica i napad botritisa ili sive plijesni.

Inače mjerenja graševine iz treće etape dozrijevanja već sada pokazuju 16 posto sladora pa je moguće da berba bude već polovicom rujna, do kada bi slador mogao narasti na minimalno propisanih 18,5 posto.

Odobrenja berbe moraju se pridržavati svi proizvođači vina iz upisnika sa zaštićenim geografskim podrijetlom ozaljsko-vivodinskog vinogorja.

Agronom Hotko napominje da je štetu zbog suše teško procijeniti, ali sigurno je da će ovogodišnji urod grožđa biti 20 i 30 posto manji od uobičajenog. Ističe da je još teže procijeniti koliko je loza, zbog ovogodišnjeg nedostatka vlage, pretrpjela na rodnosti za iduću godinu, tj. koliko će biti smanjen broj rodnih pupova na mladicama vinove loze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara