Karlovac: SDP nezadovoljan izborom HSS-ova potpredsjednika Županijske skupštine

VIJEĆNICI Skupštine Karlovačke županije izabrali su danas većinom glasova za potpredsjednicu Skupštine Vesnu Lemić (HSS), što je izazvalo nezadovoljstvo SDP-ovih vijećnika, koji drže da to mjesto pripada njima jer je s te dužnosti potkraj studenoga na osobni zahtjev razriješen SDP-ov vijećnik Zlatko Grbačić pa je stranka na to mjesto još u prosincu predložila Stjepana Mikulandrića.

Međutim Odbor za izbor i imenovanje predložio je na tu dužnost samo Vesnu Lemić, a vijećnici su odbili SDP-ova predloženika Stjepana Mikulandrića.

Na konferenciji za novinare SDP-ovi vijećnici su izglasavanje povjerenja HSS-ovu, a ne SDP-ovu predloženiku nazvali približavanjem HSS-a HDZ-u, što ipak, kako su rekli, ne bi trebalo utjecati na dobre koalicijske odnose SDP-a i HSS-a u drugim područjima.

Stjepan Bakin i Stjepan Mikulandrić izjavili su da polažu pravo na svog kandidata na potpredsjedničku dužnost jer je na početku rada sadašnjeg saziva prije 2,5 godine uspostavljen takav omjer snaga da SDP od 44 skupštinska ima 11, t.j. četvrtinu mandata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Mikulandrić ustvrdio je da su se "SDP i HSS potkraj prošle godine složili da HSS podupre SDP-ova kandidata".

Po našim saznanjima ponuda HSS-u da predloži svojeg kandidata nasuprot našem potječe iz HDZ-a (16 vijećnika) i to će ubuduće utjecati na odnose tih stranaka, rekao je Mikulandrić, dodavši da se HSS deklarira kao oporbena stranka, a sada već drugi put kandidira svojeg čovjeka mimo dogovora sa SDP-om kao oporbenim partnerom.

Na novinarski upit hoće li se HSS-ovo približavanje HDZ-u odraziti na koalicijsku suradnju SDP-a i HSS-a u drugim mjestima, posebno u gradu Karlovcu, Mikulandrić je odgovorio da SDP neće "osvetnički remetiti tu koaliciju ondje gdje su odnosi skladni". Nećemo s HSS-om raskinuti suradnju ni u Županijskoj skupštini, ali to će ipak biti kamen spoticanja, rekao je Mikulandrić.

Novoizabrana potpredsjednica Skupštine Vesna Lemić u stanci je rekla da je ona kandidirana odlukom županijskog Predsjedništva HSS-a i Kluba vijećnika, a ne na prijedlog HDZ-a, te da HSS ostaje u oporbi. "To nema veze sa slaganjem nove koalicije, već su u HDZ-u smatrali da je HSS istaknuo boljeg kandidata. HSS drži da je SDP-ov potpredsjednik Grbačić svojom ostavkom, pa tako i SDP, izigrao njihovo povjerenje te HSS ima pravo ostatak mandata obnašati potpredsjedničku dužnost", ustvrdila je Lemić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara